Până la debutul pandemiei și al crizei de semiconductori, doar în segmentul mașinilor de lux se puteau întâlni situații în care clienții își pierdeau răbdarea și, în loc să aștepte livrarea unui vehicul nou, plăteau sume considerabile pentru unul second-hand cu vechime redusă.
Sunt nenumărate cazuri în care strictețea cu care sunt selectați clienții Ferrari, de exemplu, de către producător a împins persoane bogate, dornice de a avea ceea ce, teoretic, nu puteau accesa, să plătească sume impresionante pentru a achiziționa un model ajuns deja în posesia unui client. Asta se întâmplă de ani buni.
Ei bine, odată cu reducerea producției de mașini – generată de oprirea uzinelor în perioada pandemiei sau de lipsa unor componente precum semiconductorii – fenomenul s-a amplificat și a devenit vizibil inclusiv în cu totul alte zone ale pieței auto.
În vara anului trecut, Bloomberg scria despre perioadele lungi de așteptare pentru modele ale unor mărci precum Ferrari, Lamborghini sau Rolls-Royce. Ba chiar atrăgea atenția asupra unui caz particular în care un cuplul de americani a dorit să își facă unul altuia un cadou cu ocazia aniversării a 40 de ani de la căsătorie.
Cum ambii parteneri au decis că este momentul să dețină pentru prima dată câte un Rolls-Royce, iar comerciantul le-a explicat că au de așteptat minimum șase luni pentru a primi câte un SUV Rolls-Royce Cullinan ei au decis să își mute atenția și banii către un Rolls-Royce Phantom alb și un Rolls-Royce Dawn roșu din flota de vehicule de lux second-hand a dealerului.
Aceeași agenție Bloomberg relatează în această vară despre o situație complet neașteptată care vizează vehicule electrice Tesla Model 3. Pentru că perioadele de așteptare pentru acest vehicul în anumite părți ale globului au ajuns să depășească nouă luni, unii clienți sunt dispuși să plătească pentru un model second-hand cu vechime redusă mai mult decât ar fi dat pe unul complet nou.
Australia, de exemplu, este una dintre zonele globului în care mașinile Tesla – produse doar în uzine din SUA, Asia sau Europa – ajung cu dificultate. O analiză a timpului de livrare estimat la plasarea unei comenzi pe site-ul Tesla arată că, dacă un singaporez trebuie să aștepte doar o lună sau două pentru Tesla Model 3, un chinez este nevoit să aștepte patru – cinci luni, un american circa cinci luni, iar un european între șase și opt luni, un australian este nevoit să ăși aștepte mașina mai bine de nouă luni.
În aceste condiții, un vehicul Tesla Model 3 cu o vechime de doar câteva luni a fost vândut cu un preț cu o treime mai mare decât cel pentru o mașină nouă. Mai exact, dacă un Tesla Model 3 Performance nou are un preț de 91.600 dolari australieni, un client a plătit pentru o mașină second-hand 130.000 de dolari australieni.
Cererea pentru modele second-hand Tesla cu vechime mică este atât de mare în Australia încât Lloyds Auctions nu reușește să facă față solicitărilor. Ba chiar, reprezentanții casei de licitație își sfătuiesc clienții care au Tesla Model 3 și se pot lipsi de mașină să o vândă rapid și să plaseze comenzi pentru un vehicul identic, dar nou și mai ieftin.
„Spunem oricărei persoane care s-ar putea gândi să-și vândă vehiculul electric că acum este momentul și avem nevoie de vehiculul său. Am văzut vehicule electrice second-hand vândute la licitație peste prețul inițial de vânzare cu amănuntul”, a declarat Kirstie Minifie, șeful local de marketing al Lloyds Auctions.
În cazul unei alte companii australiene care vinde mașini noi și second-hand, Good Car Company, cererea depășește cu mult oferta, iar timpul de așteptare crește, în fucnție de model, de la câteva luni până la doi ani.
Anthony Broese van Groenou, cofondator al dealerului auto, susține că livrarea unui Hyundai Ioniq 5 nou poate dura 12 luni, iar a unui Kia EV6, tot nou, aproape doi ani. „Chiar și vehiculele electrice mai vechi, cum ar fi Nissan Leaf, se vând cu un preț mai mare decât cel de acum doi ani când mașina era nouă”, explică oficialul Good Car Company.
Interesant este că, deși Bloomberg nu menționează asta în articolul său, micul model Dacia Spring trece și el printr-o epopee asemănătoare celei a Tesla Model 3. Chiar dacă sunt vehicule diferite, singurul punct comun fiind propulsia electrică, Spring se ține tare pe urmele Tesla Model 3 din punctul de vedere al perioadelor de așteptare.
Ba chiar și al clienților dispuși să plătească pe o mașină utilizată câteva luni mai mult decât prețul acesteia în momentul achiziției. Pe site-urile de comerț cu mașini pot fi găsite atât solicitări cât și anunțuri de vânzare care menționează prețuri de 12.000 – 13.000 sau chiar 15.000 de euro, mult peste prețul afișat de producător cu subvențiile din programele Rabla și Rabla Plus (10.900 euro).