Metrorex a lansat pe 17 martie licitaţia pentru sistemul de siguranţă şi automatizarea traficului pe primul tronson al Magistralei 5, cu o valoare estimată de 143,74 milioane de lei. Procedura, care prevedea inclusiv echiparea de trenuri Bombardier de pe alte magistrale, a fost însă anulată o lună mai târziu.
Motivul? Pentru a evita contestaţiile şi eventualele avantaje pe care le-ar fi avut producătorul trenurilor Bombardier, Metrorex a modificat documentaţia de atribuire. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a respins însă măsurile de remediere, pe motiv că modificările erau substanţiale, rezultă din informaţiile Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
„Anunţul de participare nr. 173872 referitor la procedura de achiziţie având ca obiect „Sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranţă îmbarcat pe tren şi sistemul de informare dinamică (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Secţiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei” a fost publicat în SEAP la data de 17.03.2017.
În cadrul procedurii de atribuire menționate, un operator economic a formulat o notificare prealabilă contestației, prin care s-a solicitat adoptarea unor măsuri de modificare/completare a documentaţiei de atribuire. Urmare a notificării prealabile menționate, la nivelul Metrorex s-a stabilit adoptarea unor măsuri de remediere, prin care documentaţia de atribuire să fie modificată/completată.
Ca urmare a transmiterii în vederea publicării în SEAP a anunţului erată cu privire la modificările intervenite în cadrul documentaţiei de atribuire aferente achiziţiei, această erată a fost respinsă de ANAP și procedura de atribuire lansată în data de 17.03.2017 a fost anulată”, a spus pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.
Contractul nou, mai ieftin cu 22 milioane de lei
După anularea acestei licitaţii, Metrorex a lansat pe 30 mai o nouă procedură pentru achiziţia sistemului de siguranţă şi automatizare a traficului pe primul tronson al M5, la o valoare estimată de 121,42 milioane de lei.
„În cadrul acesteia nu mai sunt prevăzute activităţile aferente montării echipamentelor ATC îmbarcate tip CBTC pe trenurile tip BM (Bombardier) existente, astfel că valoarea estimată totală a contractului a fost diminuată faţă de cea prevăzută în cadrul procedurii de atribuire anulate”, a explicat şeful Metrorex.
Potrivit lui, documentația de atribuire aferentă anunțului de participare publicat în SEAP în data de 30 mai 2017 a fost elaborată cu luarea în considerare a elementelor stabilite anterior ca măsuri de remediere.
Ce trenuri de metrou vor circula în Drumul Taberei?
Deşi noua licitaţie nu mai prevede echiparea de trenuri Bombardier, asta nu înseamnă că pe noua magistrală nu vor circula astfel de trenuri.
În prima fază, până la achiţia de trenuri noi, Metrorex vrea să introducă pe secţiunea Eroilor – Râul Doamnei 13 trenuri Bombardier din parcul material rulant existent. Pentru că nu se va instala niciun echipament nou pe cele 13 trenuri, acestea vor circula cu instalaţia ATP existentă deconectată, explică reprezentanţii Metrorex, potrivit unor clarificări din SEAP.
Dată limită de depunere a ofertelor pentru noua licitaţie este 6 iulie 2017. Tot în luna iulie, Marin Aldea spera să semneze contractul din vechea licitaţie. Deşi termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul licitaţiei vechi era 25 aprilie, şapte companii (foto) se înscriseseră deja, până aceasta să fie anulată.
În ciuda peripeţiilor cu achiziţia sistemul de siguranţă şi automatizarea traficului, conducerea Metrorex menţine estimările privind termenul de inagurare a metroului de Drumul Taberei.
„Referitor la punerea în funcţiune a primului tronson al Magistralei 5, Metrorex estimează că aceasta va avea loc la sfârşitul trimestrului II al anului 2018„, a conchis Marin Aldea.
Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.
Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare.