Perpetuarea problemelor de la CE Oltenia ar putea genera momente economice extrem de dificile

Situaţia dificilă în care se află Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi nerezolvarea problemelor existente ar putea conduce la momente economice extrem de dificile, în condiţiile în care, în ultima perioadă, complexul întâmpină mari greutăţi financiare cauzate de consumul scăzut de energie produsă pe bază de cărbune.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 15:11
Perpetuarea problemelor de la CE Oltenia ar putea genera momente economice extrem de dificile

Managerul complexului, Laurenţiu Ciurel, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că deşi costul unui MW produs pe bază de cărbune este mai ieftin, la nivel naţional se vinde energie eoliană, care este mult mai scumpă decât cea produsă în cadrul CEO.

„Este o situaţie dificilă, din fericire a fost o situaţie pe care am premeditat-o, la care ne-am gândit cu mai mult timp înainte, ne-am aşteptat la o descreştere a producţiei chiar dacă nu s-a gândit nimeni la o trecere prin zero atât de lungă. Ne-am creat rezervele pentru a trece printr-o astfel de situaţie fără a fi puternic afectaţi. Situaţia poate deveni mai gravă doar dacă va continua, la modul cum este acum, să nu funcţionăm deloc. CEO stă în continuare oprit deşi marea majoritatea a producătorilor sunt cu costuri mai mari decât cele ale CEO. Dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Dispeceratul Energetic nu vor înţelege că stabilitatea şi securitatea sistemului sunt noţiuni cu care nu te poţi juca, vom ajunge să trecem prin momente economice extrem de dificile”, a menţionat Laurenţiu Ciurel.

Dacă situaţia va continua, nu sunt excluse nici disponibilizările, în acest moment 14.000 din cei 19.000 de angajaţi ai complexului fiind în concediu, în perioada 1-13 mai, decizie ce a fost luată în urmă cu aproximativ două luni.

„Dacă nu vom putea să pornim foarte repede, nu vom putea să producem energie, să obţinem venituri, să plătim salarii, taxe şi furnizori, iar în cazul acesta una dintre măsuri va fi diminuarea activităţii. Sper să nu se întâmple asta, încă avem resurse. Nu fac decât să trag semnale de alarmă pentru că dacă situaţia va continua, se va agrava şi mai mult activitatea CEO. Decizia de a trimite 14.000 de oameni a fost luată în urmă cu opt săptămâni, am prevăzut că se va ajunge într-o situaţie dificilă”, a spus Ciurel.

Totodată, managerul acuză ANRE de situaţia gravă în care se află în acest moment producătorul de energie pe bază de cărbune. Ciurel a menţionat că i s-a cerut anul trecut, de către reglementatori, să constituie stocuri de cărbune pentru iarnă, astfel încât s-a intrat în iarnă la cerinţele impuse de ANRE.

„În ianuarie, producţia pe care am stabilit-o cu ANRE ne-a fost luată şi mutată la alţi producători. Am rămas cu stocuri de peste două milioane de tone de cărbune, din care 500.000 de tone ard din cauza valului de căldură. La vară va trebui să utilizăm acest cărbune degradat. Ce vreau să mai spun este că în acest moment nu avem datorii, salariile sunt plătite 100 %, iar cu plăţile la furnizor suntem la peste 90 %”, a mai precizat acesta.

Din cauza situaţiei dificile prin care trece entitatea, Liderii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” vor picheta, în zilele de 14 şi 15 mai, Prefectura Judeţului Gorj, a anunţat, joi, vicepreşedintele federaţiei, Constantin Creţan, care este de părere că poziţia ANRE de excludere a CEO de pe piaţa de energie pune în pericol cele 19.000 de locuri de muncă directe, dar şi alte 5.000 de locuri de muncă din cadrul unităţilor prestatoare de servicii.

Totodată, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a anunţat un calendar al protestelor: în perioada 14-17 mai, dar şi pe 20 mai, câte 100 de sindicalişti vor picheta sediul ANRE, urmând ca în data de 24 mai în faţa instituţiei să se afle 5.000 de salariaţi CEO. În plus, în ultima zi va fi oprit lucrul în cadrul CEO timp de două ore, între 13.00-15.00.

În ceea ce priveşte raportul Corpului de Control al Primului Ministru, din care reies fapte care pot întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, Ciurel a menţionat că raportul respectiv a fost făcut public încă din luna decembrie a anului trecut, însă a fost readus în discuţie doar pentru a se trece cu vederea peste situaţia reală în care se află complexul în acest moment.

„Raportul este o problemă reală, mare, de corupţie, instituţiile abilitate vor da un verdict. Problema zilelor trecute a fost nefuncţionarea CEO. De ce nu funcţionează CEO? De ce s-a scumpit energia fără precedent? Deşi energia la producător este la nivelul lui 2006, la consumator este cu 40 % mai scumpă. Acest raport a fost făcut în lunile septembrie-noiembrie 2012 şi a fost publicat în decembrie. Se ştie de el de atunci. El a fost reluat ca temă de discuţie pentru a îngropa o altă temă”, este de părere Ciurel.

Conform raportului, în perioada supusă controlului – 2010-2012 – la nivelul entităţilor din care este constituită SC Complexul Energetic Oltenia SA au fost încheiate 76 de contracte de sponsorizare, în baza cărora au fost efectuate plăţi în sumă totală de 19.079.616,37 de lei. Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Complexul energetic Rovinari SA, care a încheiat 34 contracte de sponsorizare, efectuând plăţi în valoare de 16.938.666 de lei.

În plus, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, entităţile juridice din care a fost constituită S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. au încheiat 45 de contracte cu SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA Drobeta-Turnu Severin, cu o valoare totală contractată de 82.167.904,25 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 49.101.578,07 de lei, fără TVA.

Acestora li se adaugă 26 de contracte cu SC SUCCES NIC COM SRL Runcu, judeţul Gorj, a căror valoare totală depăşeşte 41,4 de milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi de peste 5,2 milioane de lei, şi 84 de contracte cu SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE SA Bâlteni, judeţul Gorj, în sumă de 183,7 milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi de 148,2 milioane de lei.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia SA a încheiat, în perioada 01.06.2012 – 31.10.2012, cu SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi şi SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE SA Bâlteni, judeţul Gorj, un număr de 9 contracte, cu o valoare totală contractată de 45,5 milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 6,5 milioane de lei.

În plus, Corpul de Control al primului-ministru a mai constatat majorarea ilegală a valorii contractelor de achiziţie publică cu peste 20% din valoarea iniţială.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia SA şi entităţile din componenţa sa au încheiat 19 contracte pentru achiziţia de servicii de asistenţă juridică de la terţi prestatori, în baza cărora, până pe 1 noiembrie 2012, au fost efectuate plăţi în sumă de 1.172.699,77 de lei.

Încă din luna martie, managerul general al complexului a declarat că se aşteaptă ca lunile aprilie şi mai să fie luni grele pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), din cauza consumului scăzut de energie.

Conform calculelor financiare, în martie, în cadrul CEO a fost înregistrat un profit din exploatare de 14 milioane de lei şi o pierdere financiară de opt milioane de lei, iar pe primul trimestru, profitul din exploatare este de 61 de milioane de lei, iar cel financiar de 56 de milioane de lei, înregistrându-se un total de 117 milioane de lei profit pe primele trei luni din an.

„Cu siguranţă, aprilie va fi o lună mult mai proastă, pentru că, probabil, nu vom reuşi să facem un TWh, vom face undeva pe la 0,8 TWh. Mai, ca urmare a Sărbătorilor Pascale, probabil că va fi totuşi foarte descărcată, dar ideea este că s-a restrâns consumul şi acesta nu este un lucru care să ne bucure”, spunea Laurenţiu Ciurel în urmă cu câteva săptămâni.

Tot atunci, Ciurel a mai menţionat că ANRE avantajează clar producţia de energie eoliană: „Se poate schimba cadrul legislativ, am ajuns să ne uităm la ANRE ca la un fel de filială a acestor companii. La orice fel de modificare în cadrul ANRE eram consultaţi, dar acum nu ne mai anunţă nimic, am văzut pe site o hotărâre care era în defavoarea producţiei de energie de care nu ne anunţaseră. ANRE a favorizat energia regenerabilă. Ar putea interveni Legislativul, ar trebui să ne punem la masă producătorii de energie şi să devenim complementari, nu rivali. Ar trebui negocieri”.

În acest moment, 15 % din acţiunile CEO au fost listate la bursă, conform acordului cu FMI. În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat, la Târgu-Jiu, că este mulţumit de activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care este pe profit, iar compania nu se va privatiza, iar banii obţinuţi din vânzarea a 15 % din acţiunile CEO vor fi folosiţi pentru retehnologizare.

„Ce le-am promis, m-am ţinut de cuvânt. În primul şi în primul rând, faptul că sediul e la Târgu-Jiu, în al doilea că printr-o altă conducere s-a trecut înapoi pe profit şi se păstrează locurile de muncă şi de asemenea ceea ce am spus foarte clar, compania nu se privatizează, statul rămâne acţionar majoritar, cei 15 % pe care vrem să-i vindem anul viitor vor rămâne banii în companie pentru retehnologizare”, a precizat Victor Ponta în data de 15 noiembrie 2012.

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie din România, a luat fiinţă în anul 2012, fiind constituit prin contopirea Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Complexului Energetic Craiova şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu.

Consiliile de Administraţie ale acestor structuri economice au aprobat, în şedinţa din 21 martie 2012, proiectul de constituire a Complexului Energetic Oltenia, care funcţionează din luna mai.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei remis pe 22 martie 2012, înfiinţarea noii societăţi va contribui la consolidarea securităţii energetice a României şi creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor finali, la dezvoltarea durabilă atât la nivel naţional, dar şi la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, susţinerea lucrărilor de investiţii aflate în derulare în cadrul societăţilor componente, care sunt de circa un miliard de euro, dintre care 500 milioane de euro investiţii de mediu şi 300 milioane euro investiţii în activitatea minieră, realizarea pe termen mediu de noi capacităţi de producţie energie electrică pe bază de lignit în conformitate cu cele mai avansate tehnologii disponibile.

Magistraţii Tribunalului Gorj au admis, în data de 16 mai, cererea de înregistrare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Registrul Comerţului.

Iniţial, sediul CEO a fost la Turceni, însă autorităţile locale şi judeţene au insistat ca acesta să fie mutat la Târgu-Jiu, lucru ce s-a şi întâmplat.

Laurenţiu Ciurel a fost numit cu data de 1 octombrie 2012 manager general al CEO, acesta având o vastă experienţă în domeniul mineritului şi energiei.

Capitalul social al complexului este estimat la 280 milioane de euro, principalii acţionari fiind Ministerul Economiei(77 %) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

CEO dispune de 13 blocuri energetice cu o putere instalată de 3.900 de MW din care, SE Rovinari – 4 blocuri energetice de 330 MW pe lignit în condensaţie, SE Turceni – 5 blocuri energetice de 330 MW pe lignit în condensaţie, SE Craiova – 2 blocuri energetice de 315 MW pe lignit în condensaţie la Uzina Işalniţa şi 2 blocuri energetice de 150 MW/ 160 Gcal pe lignit în cogenerare la Uzina Craiova II.

Te-ar mai putea interesa și
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model C4, aflat în dezvoltare, este deja considerat rival pentru Dacia Duster....
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...