Directivă europeană: persoanele cu apnee netratată nu vor mai avea permis auto

11 06. 2015
permis_auto_conducere_345678_83872900

Statele membre europene trebuie sa adopte şi să publice până la 31 decembrie 2015 cel târziu, actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma cu Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.

Potrivit directivei europene antemenţionate, nu se va mai elibera sau reînnoi permisul de conducere auto candidaţilor sau conducătorilor fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv.

Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a 15 – 29 episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee), iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a cel puţin 30 de episoade de acest fel într-o oră, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă.

Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se vor supune unei consultaţii medicale pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului, se arată în Directiva CE 2014/85/UE din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere.

Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care au sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat, se precizează în Directiva CE 2014/85/UE.

Candidaţii sau conducătorii auto care au sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care urmează un tratament pentru această afecţiune vor fi obligaţi prin lege să se supună examinării medicale periodice, la intervale care nu depăşesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1, şi un an pentru conducătorii auto din grupa 2, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate, se mai spune în Directiva CE 2014/85/UE pe care şi România e obligată să o transpună în legislaţia naţională până la 31 decembrie.

Somnolenţa datorată sindromului de apnee în somn a fost asociată în 31-41% dintre accidentele majore ale vehiculelor comerciale (şoferi profesionişti).