Persoanele cu obezitate şi boli oncologice dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi decât cele cu alte boli cronice și au un nivel mai scăzut de protecție după vaccinarea cu Pfizer – studiu MedLife

MedLife anunță finalizarea primei etape a studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării antiCovid-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării. Oamenii incluşi în studiu au fost vaccinaţi doar cu Pfizer. Specialiştii MedLife au observat că obezitatea și afecțiunile oncologice se asociază cu niveluri mai mici ale titrului de anticorpi postimunizare, la jumătate față de cele măsurate în cazul persoanelor care suferă de alte afecțiuni cronice. Concluziile studiului, în articolul Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 13 apr. 2021, 13:49
Persoanele cu obezitate şi boli oncologice dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi decât cele cu alte boli cronice și au un nivel mai scăzut de protecție după vaccinarea cu Pfizer - studiu MedLife

MedLife spune că rezultatele studiului sunt reprezentantive pentru populaţia rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Rezultatele finale ale studiului desfășurat de MedLife arată că 99,7% dintre participanți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml, la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.
Pentru restul de 0,3% dintre oamenii incluşi în studiu, titrul de anticorpi nu depășește 80 AU/ml nici după 15 zile de la rapel.

În urma analizei datelor, specialiștii MedLife au observat că antecedentele Covid-19 fac diferenţa în privinţa titrului de anticorpi dobândiți după imunizarea cu Pfizer.

Concret, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, faţă de cei care nu intraseră în contact cu noul coronavirus înainte de imunizare.

În schimb, pentru două treimi dintre participanţii la studiu, care nu au avut Covid-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare, spun oficialii MedLife.

În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin de la Pfizer, s-a observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în cazul persoanelor care au avut Covid-19 și de şase ori în rândul celor care nu au trecut prin infecția cu noul coronavirus.

Tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi postvaccinare cu Pfizer.

Valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel sunt corelate semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, iar valorile titrului de anticorpi postrapel scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

Diferențele între femei și bărbați se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani, bărbații din această categorie de vârstă prezentând niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi postvaccinare decât femeile de aceeași vârstă.

Valori mai mici ale anticorpilor postimunizare au fost înregistrate și în cazul personelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.

Persoanele cu comorbidități, mai ales cele cu obezitate și afecțiuni oncologice, dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi și au un nivel mai scăzut de protecție postimunizare decât oamenii fără boli cronice. 

Comorbiditățile afectează titrul de anticorpi postvaccinare, arată studiul MedLife.

Specialiştii MedLife au observat că persoanele care suferă de cel puțin două boli cronice dezvoltă postvaccinare valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi decât cele fără afecţiuni cronice, explică oficialii MedLife pentru Economica.net.

  • Informaţiile referitoare la afecţiunile cronice sunt declarative, fiind furnizate de participanţii la studiu în urma aplicării chestionarului structurat, au explicat oficialii MedLife pentru Economica.net. 

Obezitatea și bolile oncologice se asociază cu niveluri și mai mici ale titrului de anticorpi postimunizare cu Pfizer, la jumătate față de cele măsurate în rândul persoanelor care suferă de alte afecțiuni cronice, reiese din studiul făcut de MedLife.

Persoanele care manifestă reacții adverse după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi.

45% dintre oamenii incluşi în studiu nu au prezentat reacţii adverse nici după administrarea primei doze, nici după rapel. Aceştia au dezvoltat titruri de anticorpi cu 20% mai mici decât cei care au avut reacții postvaccinare, arată studiul făcut de MedLife.

Din categoria celor care au semnalat reacții adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei și oameni care au trecut prin boala Covid-19 și care au dezvoltat forme medii sau severe.
Pentru aproape doua treimi din eșantion, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau mai puțin, în timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor adverse timp de o săptămână sau mai mult.

Semnificativ mai multe reacții adverse au fost înregistrate după rapel, numărul lor corelând și cu gradul de severitate al infecției avute anterior, însă cele mai frecvente au fost: durere la locul administrării, stare de oboseală, dureri de cap, frisoane și dureri musculare.

Postvaccinare, riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte mic.

În cadrul studiului a mai fost analizat riscul de îmbolnăvire cu Sars-CoV-2 postvaccinare. Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus au făcut boală, respectiv 1% din persoanele vaccinate, detaliu care întărește faptul că riscul de infectare postvaccinare este foarte mic.
Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobândiți după rapel, dar chiar și în cazul acestui segment de populaţie, rata de infectare este mică, de aproximativ 2%. Cei care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare (71% dintre ei) sau medii, fără semne de penumonie.

Studiul mai arată că două treimi dintre cei care au făcut boala Covid-19 după vaccin au intrat în contact direct cu o persoană din gospodărie, infectată cu noul coronavirus.

„Studiul desfășurat de MedLife reprezintă o radiografie specifică țării noastre referitoare la răspunul imun al organismului în urma vaccinării, iar rezultatele obținute în această primă etapă sunt încurajatoare nu numai prin faptul că procentul persoanelor care dezvoltă un titru semnificativ de anticorpi după vaccinare este aproape de 100%, ci și prin prisma minimizării riscului de îmbolnăvire în cazul persoanelor vaccinate. Așadar, aceste date confirmă eficiența vaccinării în lupta cu pandemia, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva repornirii economiei la nivel național. Faptul că avem date clare care ne arată că vaccinarea funcționează ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populația care încă nu s-a vaccinat, cât și pentru autorități, în vederea creșterii eforturilor de informare și a capacității de vaccinare la nivel național”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO al MedLife Group.

Precizări metodologice

Pentru studiul desfășurat de MedLife în perioada ianuarie – martie 2021 au fost selectate aleator persoane din rândul personalului medical și auxiliar din cadrul companiei, cărora li s-au recoltat probe biologice pentru detectarea anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike și IgG anti-Nucleocapsida, după prima și a doua doză de vaccin Pfizer BioNTech.

Testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obținute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile.

Subiecții selectați au participat la un sondaj pe baza unui chestionar structurat care a urmărit: existența antecedentelor Covid-19, incidența simptomelor după administrarea primei doze de vaccin și a rapelului, prezența afecțiunilor cronice, precum și profilul genetic (grupa sanguină, factorul RH).

Studiul MedLife a vizat evaluarea eficienței vaccinului produs de Pfizer BioNTech, întrucât tot personalul medical care a participat în cadrul studiului a fost vaccinat la începutul campaniei cu acest vaccin, pe baza deciziei guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...