Multe persoane care au venituri doar din drepturi de autor sunt acum neasigurate la Sănătate, arată sistemul informatic al CNAS (SIUI). Acestea, dar nu numai pot afla dacă sunt asigurate la Sănătate pe platforma dedicată a CNAS, pe care o puteţi accesa la acest link.
În acest moment, mulţi dintre cei care au venituri doar din drepturi de autor figureză neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi e în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă (nr. 18 din 15 martie 2018, în vigoare din 23 martie) care reglementează tocmai faptul că aceste persoane rămân asigurate la Sănătate până pe 15 iulie 2018.
„Revoluţia fiscală” a lăsat multe persoane cu venituri doar din drepturi de autor fără asigurare la Sănătate. Aceasta înseamnă că nu mai pot beneficia gratuit de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cuprinse în pachetul de bază.
Vă amintim că ultima lună pentru care s-a virat contribuţia la Sănătate pentru cei care au venituri doar din drepturi de autor a fost decembrie 2017. Din acest an legislaţia privind declararea la Fisc a veniturilor din drepturi de autor şi obţinerea asigurării obligatorii la Sănătate a suferit mai multe schimbări, iar forma finală a acestora a fost adoptată de Guvern abia pe 15 martie.
Cert este că persoanele cu venituri doar din drepturi de autor au fost asigurate la Sănătate până în luna aprilie, adică trei luni de la data la care firmele cu care colaborează au făcut ultima plată a contribuţiei la Sănătate, conform unei prevederi legislative mai vechi, în vigoare şi acum.
Temerea întemeiată a celor aflaţi în această situaţie, despre care şi Economica.net a scris aici, a fost că din aprilie vor rămâne neasiguraţi la Sănătate, până la o dată necunoscută la care se vor implementa cu succes modificările legislative adoptate de Guvern.
În acest context, Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor, a promis ferm persoanelor cu venituri din drepturi de autor că vor rămâne asigurate la Sănătate, fără discontinuităţi, până pe 15 iulie. În acest sens, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 18 din 15 martie 2018, în vigoare acum, care reglementează acest lucru: până pe 15 iulie, persoanele cu venituri doar din drepturi de autor rămân asigurate la Sănătate (articolul VI din OUG antemenţionată).
Ministrul Finanţelor nu a luat în calcul însă faptul că implementarea acestor modificări în sistemul informatic al CNAS – adică în SIUI – va fi o operaţiune de durată, cu repercusiuni tocmai pentru pacienţi – persoane cu venituri doar din drepturi de autor.
În fapt, mulţi dintre cei care au venituri doar din drepturi de autor şi-au pierdut calitatea de asigurat la Sănătate în aprilie, arată sistemul informatic al CNAS, pe care şi pacienţii, şi medicii îl pot interoga la acest link.
În exclusivitate pentru Economica.net, CNAS a confirmat că se confruntă cu această problemă, şi pentru rezolvarea promptă a cazurilor punctuale, îndeamnă oamenii să solicite ajutor prin email la adresa [email protected].
Oficiali ai CNAS au explicat pentru Economica.net că dezvoltarea noilor prevederi legislative într-o aplicaţie informatică mai durează. Din punct de vedere informatic, o prevedere legislativă presupune următorii paşi: analiză, dezvoltare, testare şi implementare în baza de producţie. CNAS lucrează la remedierea problemei, dar pentru rezolvarea rapidă a cazurilor punctuale, le recomandă oamenilor să solicite acest lucru la adresa [email protected].
Unele persoane cu venituri doar din drepturi de autor figurează în SIUI ca fiind asigurate la Sănătate. De ce?
Pe de o parte, unele persoane neasigurate au sesizat deja problema la CNAS care a remediat-o prompt, iar pe de altă parte, alte persoane apar asigurate la Sănătate din cauza unei erori a SIUI, aceasta fiind doar una dintre multele anomalii ale SIUI, semnalate de medicii de familie, de-a lungul timpului (persoane neasigurate la Sănătate care figurează în SIUI ca fiind asigurate).
ART. VI din OUG nr. 18 din 15 martie 2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
În anul 2018, persoanele fizice care realizează venituri din categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au calitatea de asigurat şi le sunt aplicabile prevederile art. 230 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data termenului de depunere a declaraţiei, prevăzut la art. 174 alin. (4) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce spune articolul 155, potrivit OUG nr. 18 din 15 martie 2018:
Articolul 155 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„ART. 155
Categorii de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datorează, după caz, contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România şi din afara României, cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligaţia declarării în România, realizate din următoarele categorii de venituri:
b) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
g) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.