Persoanele fizice care obţin unele venituri extrasalariale cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe economie ar putea plăti CAS şi CASS de 35% la plafonul de 36 de salarii minime

01 08. 2023
calcul bani taxe 567876543

Economica.net a obţinut proiectul de OUG prin care guvernul vrea să schimbe din nou Codul fiscal, unele modificări vizând persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale.

Plafon nou pentru plata CAS în cazul unor venituri extrasalariale cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe economie

Persoanele fizice care încasează în anul 2024 venituri din activităţi independente sau/şi din drepturi de proprietate intelectuală, care nu au contract individual de muncă, şi care au venituri extrasalariale din categoriile antemenţionate cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe economie, ar putea plăti CAS pentru aceste venituri în cotă de 25% la plafonul de 36 de salarii minime brute pe economie, dacă schimbările intră în vigoare în forma proiectului obţinută de publicaţia noastră, arată analiza Economica.net bazată pe draftul proiectului de OUG.

Ce se schimbă

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b^1), o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 24 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 36 de salarii minime brute pe ţară exclusiv;
  • nivelul de 36 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale din categoriile enumerate de Economica.net mai sus cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe ţară, conform proiectului de OUG obţinut de Economica.net.

Ce prevede acum Codul fiscal

Baza anuală de calcul al CAS în cazul persoanelor care obţin venituri din activități independente şi/sau drepturi de proprietate intelectuală este venitul ales de contribuabil, care e cel puţin:

  • nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare în anul 2023, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare în anul 2023, în cazul veniturilor extrasalariale cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară, arată Codul fiscal analizat de Economica.net.

Plafon şi reguli noi privind unele venituri extrasalariale pentru care există obligaţia plăţii CASS

Persoanele fizice care obţin în anul 2024 venituri extrasalariale din drepturi de autor, investiţii, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din activităţi independente, care în cuantum total brut sau net, după caz, vor fi cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe economie, ar putea plăti CASS în cotă de 10% la plafonul de 36 de salarii minime, dacă guvernul va aproba proiectul de OUG în forma obţinută de Economica.net.

Pe de o parte, persoanele fizice care încasează venituri din una sau mai multe surse şi/sau categorii venituri din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din investiții, venituri din alte surse vor datora CASS dacă veniturile cumulate din toate sursele şi categoriile antemenţionate vor fi cel puţin egale cu 6 salarii minime brute pe economie, la fel ca în prezent.

Aceste persoane vor plăti CASS în cotă de 10% la:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale, din categoriile enumerate mai sus de Economica.net, cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 24 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 36 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 36 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe ţară, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6, 12, 24 sau 36 de salarii minime brute pe ţară se efectuează prin cumularea veniturilor extrasalariale din categoriile enumerate de Economica.net mai sus.

Precizare

  • Persoanele care obţin drepturi de proprietate intelectuală sunt scutite de la plata CAS şi CASS pentru aceste venituri dacă au contract individual de muncă.

Pe de altă parte, guvernul vrea să introducă reguli de calcul a CASS în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente vor datora CASS, pe fiecare sursă de venit, din activităţi independente, la o bază de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, scrie în proiectul de OUG, obţinut de Economica.net.
La determinarea bazei anuale de calcul al CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la articolul 118.

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un draft de proiect de OUG, drept care deocamdată nu se aplică. Vom reveni cu forma finală a OUG care va fi oficializată de executiv.

Dacă intră în vigoare, măsurile anunţate de Economica.net vizează veniturile obţinute în anul 2024.