Daea despre pesta porcină africană: doar 6% dintre gospodăriile populaţiei au pierdut efective de porcine
„Decimatul înseamnă o pierdere mult prea mare. Nu e cazul, dar o pierdere avem. Tot timpul luăm în calcul ce îi trebuie populaţiei, este atent Ministerul Agriculturii, este atent Guvernul României. Situaţia pe care v-am prezentat-o vine în această direcţie: de a repopula. În România, doar 6,3% din gospodăriile populaţiei au pierdut efective de porcine, restul există în România şi ne ocupăm de acest efectiv, înţelegând aici că facem ceea ce trebuie din punct de vedere sanitar-veterinar şi organizatoric ca acesta boală să nu mai cuprindă alte zone şi evident vom acţiona în consecinţă. Fiţi liniştită că vom avea carne de Crăciun. Anul trecut aţi mai pus întrebarea dacă vom avea tomate, eraţi îngrijorată că nu avem tomate. Eraţi îngrijorată la un moment dat că vedeţi tomate atât de multe încât se dau şi la porci. Eu vă spun că avem grijă pentru ţara aceasta (…)”, a răspuns Petre Daea unei întrebări adresate de o jurnalistă referitoare la faptul că pesta porcină africană a decimat efectivele de porci şi ar exista riscul să nu mai existe carne suficientă pe piaţă pentru sărbătorile de Crăciun.
Acesta a menţionat că în prezent pe piaţa românească este „o abundenţă de legume şi fructe, la preţuri bune”.
„Comparând preţurile de la noi cu celelalte preţuri de la UE, unde eu am fost, preţurile în România sunt mai mici, iar calitatea este mai bună”, a spus ministrul.
Întrebat dacă este posibilă o restructurare guvernamentală, astfel încât ANSVSA să fie din nou în subordinea Ministerului Agriculturii, Daea a evitat un răspuns clar, deşi în ultima perioadă a devenit purtătorul de informaţie privind pesta porcină africană. În prezent, ANSVSA se află în subordinea Guvernului şi în coordonarea premierului, prin Cancelaria prim-ministrului.
„În primul rând, eu m-am implicat şi mă implic şi mă voi implica pentru că sunt responsabil privind hrana din România. Era un sector afectat şi era sectorul alimentar afectat, efectivele de suine din România şi e firesc, ca ministru, să nu stau departe. De aceea m-am aşezat în primul rând al luptei organizatorice şi evident având în stânga şi în dreapta mea echipajul tehnic, înţelegând aici ANSVSA, medicii veterinari care sunt specialiştii, care au lucrat extraordinar de mult, au intervenit în focare, au depistat la timp bolile, cazurile respective şi au fost comunicate (…). În concluzie, voi fi alături de ANSVSA, nici nu poţi să fii altfel (…). Eu, cu responsabilitatea pe care o am la nivelul Guvernului şi la nivelul ţării, nu îmi permit să stau în spatele unor justificări, ci pur şi simplu să merg în acţiune directă. Structura ANSVSA este în interiorul structurii statului şi ea îşi face treaba în funcţie de atribuţiunile pe care le au şi compun împreună cu celelalte structuri acest baraj al apărării sănătăţii. Este foarte important şi trebuie să apreciaţi acest lucru! Nici nu trebuie să bagatelizăm sau să punem anatema nepriceperii pe o instituţie care ne apără sănătatea. Toate produsele care sunt în vitrine şi pe care le mâncăm noi zilnic trec prin ochiul, răspunderea şi ştampila medicului veterinar”, a explicat Daea.
El a adăugat că are o colaborare bună cu ANSVSA şi „în actul acesta de cooperare şi decizie care a fost luat, îl respect şi în funcţie de această decizie îmi desfăşor activitatea”.