Pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România – Secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România, iar pentru a o combate este nevoie de un pact transpartinic, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat.
Economica.net - joi, 05 mart. 2020, 13:36
Pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România - Secretar de stat în Ministerul Agriculturii

„Pesta porcină africană a evoluat şi politic şi ar trebui să tragem învăţăminte din ce a păţit Spania, aproximativ 35 de ani, unde problema a fost tot politică. Până nu au făcut un pact transpartinic… aşa cum există astăzi pactul pentru Armată şi în care indiferent cine va guverna România va trebui să asigure cei 2%, trebuie să se înţeleagă că pentru România pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul. Din toate punctele de vedere”, a afirmat George Scarlat, la seminarul „Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală”.

El a menţionat că Ministerul Agriculturii încurajează creşterea porcilor în gospodării, pentru că suntem cu mult sub nivelul autoconsumului, fiind posibil ca anul acesta să ne situăm la mai puţin de 30% din necesar atât în fermele comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

„Este foarte grav pentru că deficitul de balanţă comercială va creşte. Plus că trebuie să înţeleagă toţi românii că aceşti bani pentru despăgubiri nu sunt bani de la Uniunea Europeană, sunt din bugetul naţional. Sunt bani pe care noi toţi contribuim cu taxe şi impozite şi îi suportăm. De aceea fac un apel către dumneavoastră, către toţi oamenii, să înţelegem că trebuie să luăm nişte măsuri. Nu se interzice creşterea porcului, dar că trebuie să înţeleagă şi ţăranul de acasă că trebuie să respecte câteva condiţii minime. Şi acest ordin asta face”, a spus oficialul MADR.

Scarlat s-a referit la proiectul de ordin privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine, lansat recent în dezbatere publică de ANSVSA, menţionând că fermierul trebuie să meargă la medicul veterinar pentru a înregistra porcii. De asemenea, acesta trebuie să ţină cont de faptul că spaţiul unde vrea să crească porcii trebuie să fie bine delimitat şi separat de restul animalelor care ies şi se întorc în gospodărie. Nu în ultimul rând, la intrarea în spaţiul unde sunt crescuţi porcii trebuie să aibă o lădiţă cu dezinfectant.

„Am spus că există nevoie atât de multă de media, dar şi de o informare corectă a cetăţeanului şi în particular acum a fermierului crescător de suine. Ordinul 538 este act normativ în vigoare, cel cu maximum 5 capete de porci crescuţi în gospodăria populaţiei, este un ordin semnat de către ministrul Daea în ultima zi în care a fost la Ministerul Agriculturii. Cu privire la ordinul cu biosecuritatea, cele două niveluri de biosecuritate, nu e definitiv, este în dezbatere publică şi de aceea facem apel către toţi actorii doritori implicaţi, să venim, să-l îmbunătăţim dacă consideră că nu e tocmai perfect aşa cum este. În schimb, vreau să atrag asupra unui fapt pe care nimeni nu-l discută în media, că România riscă cu adevărat să intre în partea a 4-a din punct de vedere a ceea ce înseamnă epizootie şi interzicere totală”, a explicat George Scarlat.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)va trebuie să prezinte Comisiei Europene, până la sfârşitul lunii martie, un plan coerent de măsuri astfel încât să nu riscăm această interzicere.

ANSVSA a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creşterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creşterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar şi pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale şi a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluţiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populaţiei (sistemul de creştere nonprofesional), cât şi din fermele comerciale să continue creşterea suinelor şi să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociaţiile de fermieri şi asociaţiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA şi MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

ANSVSA precizează că găsirea unor soluţii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii instituţiei, creşterea suinelor în gospodăria ţărănească (gospodăria populaţiei) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfăşura aceasta activitate tradiţională.

„Asigurăm toţi cetăţenii crescători de porci – gospodăria populaţiei, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea creşte porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Seminarul „Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală” a fost organizat de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, în colaborare cu Wageningen Economic Research şi Facultatea de Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere şi cu sprijinul USAMV Bucureşti.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...