EXCLUSIV Comisia Europeană pregătește o nouă misiune în România. Problema este pesta porcină africană

România și Bulgaria au rămas statele membre cu cele mai multe focare de pestă porcină africană la animalele domestice, în condițiile în care cu această boală s-a confruntat mare parte din Europa. Oficialii Comisie Europene au explicat pentru ECONOMICA.NET că instituția urmărește îndeaproape situația PPA din România și că pregătește o nouă misiune pe această temă. 
Alina Stanciu - joi, 13 feb. 2020, 19:43
EXCLUSIV Comisia Europeană pregătește o nouă misiune în România. Problema este pesta porcină africană

Comisia Europeană va trimite în curând în România o nouă misiune de experți pe tema pestei porcine africane, în condițiile în care țara noastră a rămas printre puținele cu această boală la animalele domestice. Mai exact, numărul focarelor la nivel local sunt cu mult peste raportările altor țări.  De altfel, conform ultimelor date disponibile (9 februarie 2020), în România erau 111 focare de PPA la porci domestici, în Bulgaria nouă, în Ucraina și Grecia câte iunul.

„Comisia urmărește îndeaproape situația din România. Comisia organizează în prezent o misiune de formare continuă în România privind PPA. În timpul acestei misiuni, experți relevanți în managementul PPA vor ajuta autoritățile veterinare din România să dezvolte și să ajusteze acțiuni strategice împotriva bolii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Comisiei.

Menționăm că la data la care ECONOMICA.NET a întrebat Comisia Europeană despre situația pestei porcine din România, mai exista PPA la porci domestici doar la nivel local și în Bulgaria. Între timp, au reapărut cazuri în Grecia și Ucraina.

Probleme în exploatațiile necomerciale

Comisia a mai transmis că „autoritățile veterinare au luat măsuri eficiente pentru a investiga cazurile de suspiciune de boală și pentru a aplica controale adecvate. Cu toate acestea, există încă anumite provocări care trebuie rezolvate în mod corespunzător (sectorul porcului necomercial, lipsa unei trasabilități efective și precauții de biosecuritate pentru porci vii și produse de origine animală care se deplasează între exploatații necomerciale etc.)”.

„Măsurile suplimentare vor depinde de situația epidemiologică a bolii”, au răspuns oficialii întrebați fiind dacă vor exista măsuri economice împotriva României.

Conform datelor oficiale, România a primit începând cu 2014 și până în prezent peste 50 de milioane de euro din bugetul UE pentru cofinanțarea măsurilor de urgență și a programelor veterinare privind PPA.

Amintim că în luna aprilie 2019, Comisia a publicat rezultatele ultimului raport de audit privind pesta porcină din România.

Concluzia generală a fost că „autoritățile veterinare din România sunt competente în ceea ce privește gestionarea focarelor de boală apărută la porcii domestici. Cu toate acestea, lipsa unor măsuri eficace de trasabilitate și de biosecuritate pentru porcii vii și pentru produsele de origine animală transportate între exploatațiile necomerciale înseamnă că ele nu sunt în măsură să limiteze boala la zonele infectate”.

Totodată, potrivit raportului de audit, continuarea circulației virusului PPA în rândul populației de mistreți reprezintă o amenințare continuă la adresa producției interne de porcine în țară.

„Autoritățile competente trebuie să aplice cu strictețe cerințele de identificare a porcilor și de biosecuritate în zonele cu risc mare. În caz contrar, riscul de reapariție a bolii în zonele repopulate este mare, iar viitoarea viabilitate a producției comerciale de porcine este incertă”, avertiza Comisia.

Din datele Autorității Sanitar Veterinare (ANSVSA), în momentul de față PPA evoluează în 267 de localități din 26 de județe, cu un număr de 619 focare (dintre care 7 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 577.071 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreți.

 

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...