Pesta porcină africană: Porcii din comuna Rusăneşti, Olt, vor fi eutanasiaţi
Edilul din Rusăneşti, nemulţumit de decizia autorităţilor de a eutanasia porcii din toate exploataţiile din comună, afirmă că după eliminarea porcilor bolnavi din cele trei focare, alţi porci bolnavi nu au mai fost şi 29 de probe au fost negative în ce priveşte prezenţa virusului.
„Au fost trei cazuri confirmate la Rusăneşti, s-au luat măsuri conform procedurilor şi s-au prelevat probe şi de la vecini, însă toate cele 29 de probe au ieşit negative la prezenţa virusului. Astăzi am fost anunţaţi de la DSVSA şi de la Ministerul Agriculturii că mâine se ridică toţi porcii. Consider că este exces de zel, pentru că trebuia să fie luate măsuri în pădure, în Teleorman, unde sunt porci mistreţi morţi. Nici accesul din pădure nu a fost blocat, după ce au fost descoperiţi porcii morţi în pădurea de la Slobozia Mândra. Sunt sute de hectare de pădure unde sunt porci cu probleme, dar se elimină porci din gospodării, care se plimbă pe 3-4 metri pătraţi”, a afirmat Chirea.
Primarul crede că autorităţile sanitar-veterinare nu vor avea de ridicat mulţi porci din Rusăneşti, deoarece animalele au fost sacrificate în săptămânile şi chiar în zilele anterioare. Chirea a menţionat că familia sa are aproximativ 100 de porci.
„Îi dau pe cei 100 şi ceva de porci ai mei, dar să lase cetăţenii în pace. Oricum nu cred că vor mai găsi ceva mâine, oamenii i-au cam tăiat, au început de acum 2-3 săptămâni pentru că se apropie şi Crăciunul şi erau porci sănătoşi”, a mai spus primarul din Rusăneşti.
Un focar de pestă porcină africană a apărut şi la Cilieni, unde într-o fermă cu 30 de porci doi au murit şi probele au indicat prezenţa bolii, conform analizelor efectuate în laboratorul judeţean. Focarul de PPA la Cilieni nu a fost confirmat încă de IDSA.
Primarul comunei Cilieni, Ionel Marancea, a declarat luni, pentru AGERPRES, că gospodăria în care a apărut boala este la periferia localităţii, la aproximativ un kilometru de sat şi în ferma respectivă erau 31 de porci, care au fost deja eutanasiaţi şi zona a fost sterilizată.
„Au fost eutanasiaţi toţi porcii de la acea gospodărie, după ce au apărut cazurile de mortalitate, au fost îngropaţi, zona a fost sterilizată. În sat nu sunt probleme, nu sunt animale bolnave”, a spus Marancea.
El a arătat că în prezent la Cilieni mai sunt aproximativ 100 de porci, pentru că în ultimele săptămâni cei mai mulţi au fost sacrificaţi, populaţia temându-se de apariţia pestei porcine africane după înregistrarea focarelor din judeţul vecin, Teleorman, unde au fost înregistrate cazuri de PPA la mistreţi din pădurea de la graniţa cu judeţul Olt.
Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile din Cilieni au decis închiderea Drumului Comunal 122 A spre Slobozia Mândra, din judeţul Teleorman. Autorităţile recomandă folosirea următoarelor rute ocolitoare: Cilieni – DJ 642 – Băbiciu – Sprâncenata – DJ 546 – Slobozia Mândra; Cilieni – DJ 642 – Izbiceni – DJ 546 – Slobozia Mândra.