Pesta porcină africană: valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 10 milioane euro

Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - mie, 05 sept. 2018, 15:42
Pesta porcină africană: valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 10 milioane euro

„Până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, în valoare de 507.890 de lei, au fost plătite. Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene”, precizează instituţia într-un comunicat de presă. 

Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificării bugetare, cu suma de 212,272 milioane lei, pentru asigurarea sumelor de bani necesare. Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare bugetară sumele suplimentare necesare, însă din cauza întârzierii obţinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptată la timp, susţin reprezentanţii ANSVSA.

„În aceste condiţii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plăţii despăgubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament şi credite bugetare de la alţi ordonatori, în sumă de 40 milioane lei, aferentă despăgubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evoluţiei PPA.
Fonduri destinate despăgubirii proprietarilor de porci afectaţi de pierderea animalelor ca urmare a evoluţiei PPA, vor fi transmise mâine, 6 septembrie, către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele afectate de această boală”, se menţionează în comunicat.

Conform rectificării bugetare, ANSVSA primşte în plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare faţă de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

ANSVSA precizează că de la confirmarea primului focar de pestă porcină africană în ţara noastră, în data 31 iulie 2017, autorităţile au intervenit prompt şi au acţionat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţie, pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului.

Depistarea prezenţei virusului în fermele unei exploataţii, cu un efectiv de 45.000 de capete, a determinat autorităţile române să aplice măsuri suplimentare în regim de urgenţă, acte normative, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată.

„Pentru controlul şi combaterea eficientă a bolii şi limitarea pierderilor generate de evoluţia focarelor, guvernul a adoptat acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA anunţa săptămâna trecută că în România sunt în evoluţie 781 de focare în 10 judeţe, fiind afectate 165 de localităţi. Dintre aceste focare, 11 sunt în exploataţii industriale, unul este într-un abator, iar un alt focar se află într-o exploataţie de tip A. De asemenea, au fost confirmate 40 de cazuri la mistreţ. Numărul porcilor ucişi cifrându-se la 123.411.

De atunci, în alte două gospodării din judeţul Buzău a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane. În prezent sunt active 178 de focare din 11 judeţe, iar numărul porcilor ucişi depăşeşte 140.000.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...