„Autorităţile belgiene au luat decizia bună de a sacrifica animalele sănătoase în zona afectată, pentru a evita ca maladia să afecteze crescătoriile fără probleme”, a declarat o purtătoare de cuvânt în cadrul conferinţei de presă cotidiene a executivului european.
Lupta împotriva acestui virus – care nu-i afectează decât pe porci şi mistreţi şi nu prezintă pericol pentru om – este „o prioritate” pentru că „este o ameninţare pentru economia UE”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, Anca Păduraru, precizând că „în jur de zece” ţări membre sunt afectate.
Până acum prezent în mai multe ţări din Europa de Est, virusul pestei porcine africane a fost identificat la 13 septembrie în Belgia pe cadavre de mistreţi la Etalle (sud), nu departe de frontierele franceză şi luxemburgheză. Până în prezent nouă mistreţi au fost depistaţi cu acest virus în Belgia.
Chiar dacă niciun caz de porc infectat nu a fost înregistrat, autorităţile belgiene sunt îngrijorate în privinţa unei posibile contaminări a fermelor de porci, un domeniu care reprezintă 15.000 de slujbe în Belgia, potrivit guvernului.
Ministrul belgian al agriculturii Denis Ducarme a cerut în acest weekend să fie autorizată sacrificarea preventivă a porcilor în zona ţării considerată de risc, respectiv un perimetru de 630 kmp cu acces foarte limitat, în provincia belgiană Luxemburg.
„Există milioane de porci în Belgia (…), trebuie să luăm această măsură excepţională pentru a evita o catastrofă în materie”, a afirmat Ducarme, la postul de radio La Premiere (RTBF).
În ultimele zece zile circa zece ţări importatoare de carne de porc din Belgia şi-au suspendat achiziţiile, printre care China şi Coreea de Sud