Peste 1.100 de angajaţi ai Oltchim şi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat la Râmnicu Vâlcea

Economica.net
19 03. 2013
oltchim1_20139100

Potrivit liderului Sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru, protestatarii, care cer plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea combinatului la parametri normali, sunt îngrijoraţi şi de faptul că o privatizare doar a activului de la Vâlcea „ar elimina din start” Secţia de piroliză de la Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem peste 1.100 de salariaţi la protest, 700 de la Oltchim şi 450 de la Piteşti, am venit cu nouă autocare din Argeş pentru solidaritate, protestăm faţă de toate guvernele care ne-au tot minţit. Protestăm faţă de Guvernul Ponta care a promis finanţarea combinatului Oltchim, dar nu s-a primit niciun leu. În campania electorală au promis că vor menţine locuri de muncă şi vor crea altele, dar nu s-a întâmplat nimic. Protestăm pentru că mor oamenii de foame”, a declarat Marian Dumitru.

Liderul sindical a mai spus că sunt restante lichidarea pe luna decembrie, lichidarea şi avansul pe luna ianuarie, lichidarea pe februarie şi ar urma ca săptămâna viitoare să primească avansul pe martie.

„Tragem un nou semnal, pentru că s-a ajuns la disperare. În urmă cu o lună, am protestat şi la Ministerul Economiei, unde am cerut plata salariilor restante, asigurarea capitalului de lucru şi menţinerea locurilor de muncă. La 30 ianuarie, Tribunalul Vâlcea a admis intrarea în insolvenţă a combinatului. Sindicatele de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu au fost de acord cu insolvenţa, dar numai după ce ni s-a promis alocarea a 45 de milioane euro, care ar permite ajungerea activităţii la 60-65 la sută din capacitate. Din păcate, a trecut o lună şi jumătate de atunci şi aceşti bani nu au ajuns la Oltchim. Trebuie neapărat 45, o altă sumă mai mică, gen 15 sau 20, nu pot reporni combinatul la un nivel care să asigure performanţă, continuitate şi profit”, a mai declarat liderul sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru.

După o oră, mitingul de protest s-a încheiat fără incidente, iar salariaţii vâlceni s-au dus la casele lor, în timp ce colegii lor din Argeş s-au urcat în autocare şi au plecat spre Piteşti.

Divizia Petrochimică Bradu, de lângă Piteşti, aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.