De această schemă de ajutor denumită ‘Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate’ vor putea beneficia maximum 1.000 de operatori economici, scrie Agerpres.
Conform Ordinul ministrului Economiei privind aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acţiunile din Programul de Promovare a Exportului, operatorii economici pot beneficia de acest program în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.
Acordarea ajutoarelor de minimis se face numai după ce Comisia de selecţie din cadrul MECT analizează şi verifică îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a operatorilor economici solicitanţi.
Ajutorul de minimis se poate cumula cu alte ajutoare de stat primite din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, sau din surse comunitare. În condiţiile în care cumularea acestor ajutoare conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte nivelul intensităţii fixat în conformitate cu prevederile unui regulament de exceptare în bloc sau printr-o decizie adoptată de Comisia Europeană, ajutorul de minimis nu poate fi acordat.
MECT va acorda un ajutor de minimis numai după ce va verifica respectarea regulii cumulului, respectiv dacă suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 2 ani fiscali şi în anul fiscal în curs de către întreprinderea unică, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, care, cumulată cu valoarea finanţării solicitate, nu depăşeşte pragul de 200.000 euro, respectiv de 100.000 euro, dacă operatorul economic efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost.
MECT prevede şi o schemă de ajutor de minimis pentru organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exportului în străinătate. Numărul maxim al operatorilor economici care beneficiază de sprijin prin această schemă este de 400, iar valoarea totală a ajutoarelor care vor fi acordate, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum patru milioane de lei. Schema se va aplica în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.
În cadrul aceluiaşi proiect, ministrul Economiei, instituie o schema de ajutor de minimis denumită ‘Realizarea de studii de piaţă şi pe produse, inclusiv pentru obiective complexe’. Numărul maxim al operatorilor economici care beneficiază de sprijin prin această schemă este de 20. Valoarea totală a ajutoarelor care vor fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durata de aplicare a acesteia, este de maximum 400.000 lei.