Peste 1.800 de poliţişti de la Rutieră, mobilizaţi zilnic în trafic între 21 şi 26 decembrie
Astfel, poliţiştii vor monitoriza în special drumurile naţionale 1, 2 şi 6, obiectivele prioritare fiind asigurarea fluenţei traficului rutier, prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea încălcării regimului legal de viteză, potrivit sursei citate.
În această perioadă, se mai precizează într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, poliţiştii rutieri continuă acţiunile în filtre constituite pentru verificarea în trafic autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.
De asemenea, se va avea în vedere combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice şi/sau substanţelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora.
Având în vedere prognoza meteo, şoferii sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să verifice întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi să se intereseze în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgă, sunând la unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă: 021.9360; 021.318.66.09; 021.318.66.31.
Direcţia Rutieră din Poliţia Română le mai recomandă şoferilor să conducă prudent, să efectueze fiecare manevră doar după ce se asigură şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
De asemenea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate drumurile. Atenţie deosebită necesită, potrivit sursei citate, şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii, care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Şoferii mai sunt sfătuiţi să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Poliţiştii au recomandări şi pentru pietoni. Astfel, acestora li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasarea pe carosabil, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure înaintea traversării drumurilor.