Peste 1 milion de români care lucrează în Italia, protejaţi de acordul cu patronatele din Peninsulă

Economica.net
09 01. 2013
italia_steag_23040000_47713700

‘Prin intermediul acestui acord, Patronato ACLI urmează să sprijine lucrătorii şi cetăţenii români din Italia, în demersurile birocratice de obţinere a drepturilor de pensie şi asigurări sociale. De asemenea, dacă un cetăţean român munceşte mai întai în Italia, iar apoi pleacă să lucreze pentru o perioadă de timp în Elveţia – spre exemplu, patronatul îl ajută să-şi reconstituie parcursul din domeniul muncii până în momentul ieşirii la pensie. Acordul este valabil şi pentru cetăţenii italieni care vin să-şi desfăşoare activitatea în România, atât în calitate de patroni, cât şi de salariaţi’, a spus Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, o altă componentă a acordului este legată de reinserţia socio-profesională a lucrătorilor români – plecaţi iniţial în Italia – dar care doresc să se reîntoarcă pe teritoriul ţării noastre.

‘Patronatul nostru are 400 de birouri în Italia, acoperind peste 90% din teritoriul ţării. De asemenea, avem filiale în 20 ţări din întreaga lume, inclusiv România. Suntem conştienţi că fluxul migrator dinspre România spre Italia s-a stabilizat, iar în viitor la nivel european se va vorbi mai mult de mobilitate şi mai puţin de emigrare’, a spus Fabrizio Giuseppe Benvignati, vicepreşedinte pentru Patronato ACLI.

Potrivit statisticilor deţinute de Patronato ACLI, în acest moment mai puţin de o sută de lucrători români au ieşit la pensie în Italia, însă se estimează că în intervalul 2020-2050 un număr de 600.000 de lucrători străini vor ajunge la pensie în Italia, majoritatea fiind români.