Peste 10.000 de locuinţe vor fi date în folosinţă până la finalul acestui an în Bucureşti şi Ilfov – analist imobiliar
Peste 10.000 de unităţi locative vor fi date în folosinţă până la finalul acestui an în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, cu 25% mai mult faţă de anul trecut, pe fondul creşterii cererii, a stabilizării preţurilor şi a accesului la produse de finanţare mai flexibile, a declarat pentru AGERPRES Viorel Mohorea, manager în cadrul unei firme de consultanţă imobiliară.
‘Peste 10.000 de unităţi locative (apartamente şi case) vor fi date în folosinţă până la finalul acestui an în Bucureşti şi Ilfov, în condiţiile în care anul trecut au fost date în folosinţă aproximativ 8.000 de unităţi locative. Estimăm că anul viitor se va înregistra o creştere de circa 10% faţă de acest an în ceea ce priveşte numărul de unităţi locative date în folosinţă’, a menţionat Viorel Mohorea.
Potrivit acestuia, principalul factor de creştere îl reprezintă încrederea din ce în ce mai mare a cumpărătorului final de a face o achiziţie, stabilizarea preţurilor şi accesul la produse de finanţare mai flexibile.
Viorel Mohorea a estimat că aproximativ 60% din totalul achiziţiilor de locuinţe noi se face prin programul ‘Prima casă’. Acesta a estimat că, dintre locuinţele finalizate, peste 70% dintre acestea vor fi tranzacţionate în anul în curs.
‘Cererea este în creştere. Cumpărătorul a început să simtă acea încredere pe care o avea în 2008 şi, totodată, a observat că preţurile s-au stabilizat, nu există o tendinţă de scădere sau creştere semnificative. (…) Pentru garsoniere, în zona de Nord a Bucureştiului preţurile pornesc de la 34.000 euro, fără TVA, pentru apartamentele cu două camere de la 48.000 euro, fără TVA, pentru apartamentele cu trei camere de la 62.000 de euro, fără TVA, iar casele au preţuri începând cu 76.000 euro, pe partea de proiecte noi’, a explicat reprezentantul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
Potrivit acestuia, în zona de sud a capitalei, preţurile sunt mai mici cu aproximativ 20-25% ‘pentru că şi targetul e diferit, acela fiind de low’.
‘Din păcate, preţul încă primează. Din acest motiv cred că zona de sud reprezintă în continuare interesul principal pentru cumpărător. Încet-încet lucrurile se echilibrează şi vedem din ce în ce mai mult interes şi pentru zonele semi-centrale şi pentru zonele centrale’, a mai spus Viorel Mohorea.
Potrivit reprezentantului Coldwell Banker, în ceea ce priveşte profilul cumpărătorilor de locuinţe noi, aceştia sunt în general cei care lucrează într-o corporaţie, au venituri peste medie, sunt căsătoriţi sau proaspăt căsătoriţi. ‘Mai există şi categoria de persoane tinere care vin în Bucureşti şi, având în vedere faptul că nivelul chiriilor lunare a ajuns egale cu ratele la bancă, aleg să cumpere şi nu să închirieze’, a mai spus Mohorea.