Energiile verzi, care reprezintă peste 18% din mixul energetic mondial, aveau 10,3 milioane angajaţi la finele lui 2017, incluzând aici şi persoanele care lucrau în hidrocentrale, în creştere cu 5,3% comparativ cu 2016, a precizat Irena în studiul său anul cu privire la energiile regenerabile şi locurile de muncă. Comparativ cu situaţia din 2012, numărul de locuri de muncă din sectorul regenerabilelor a crescut cu 47%, de la şapte milioane până la 10,3 milioane, însă pe regiuni peste 60% din locurile de muncă totale sunt concentrate în Asia.
În topul ţărilor, China, Brazilia, SUA, India şi Germania au cel mai mare număr de locuri de muncă în sectorul regenerabilelor, în condiţiile în care 70% din locurile de muncă la nivel global în acest sector sunt în cele cinci state. Potrivit Irena, la finele lui 2017 în China un număr de 3,88 milioane de persoane lucrau în sectorul regenerabilelor, în creştere cu 12,1% comparativ cu 2016, adică echivalentul a 38% din locurile de muncă globale din sectorul regenerabilelor.
‘Energiile regenerabile au devenit un pilon al creşterii economice cu emisii reduse de carbon pentru guvernele din întreaga lume, aşa cum dovedeşte numărul mare de locuri de muncă înfiinţate’, a declarat directorul general al Irena, Adnan Amin. Potrivit acestuia, datele statistice sugerează că decarbonizarea sistemului energetic poate susţine creşterea economiei mondiale şi ar putea crea până la 28 milioane de locuri de muncă până în 2050.
Expansiunea energiilor regenerabile este esenţială pentru atingerea obiectivelor acordului încheiat în 2015 la Paris, care vrea să menţină încălzirea climatică sub pragul de 2 grade Celsius. Pentru atingerea acestui obiectiv, Irena estimează că ponderea regenerabilelor în mixul energetic mondial trebuie să se dubleze până în 2030. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca investiţiile în energiile regenerabile să crească de la aproximativ 305 miliarde de dolari în 2015 până la o medie de 900 miliarde de dolari pe an între 2016 şi 2030, susţine Irena.