Peste 100.000 de fermieri au cererile de plată pe suprafaţă blocate, o parte din ei trebuie să dea banii înapoi
Din datele APIA reiese că au fost depuse de 943.898 de cereri pentru subvenţiile aferente anului 2015, din care 886.807 sunt cererile fermierilor pentru schemele de plată pe suprafaţă, iar 57.091 sunt cererile depuse de fermieri pentru schemele din sectorul zootehnic, potrivit Agerpres.
Din totalul cererilor pentru schemele de plată pe suprafaţă – 886.807 – au fost autorizate la plată 729.466 (inclusiv cererile invalide sau incomplete), 12.763 sunt în curs de autorizare, 35.853 urmează a fi plătite şi 108.725 sunt cereri blocate la plată din diverse motive.
Citeşte şi: APIA: 9.000 de fermieri dintre cei 56.000 selectaţi la controalele pe teren vor intra de joi la plată
Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă că APIA primeşte numeroase plângeri chiar din partea fermierilor care şi-au primit banii, dar sunt nemulţumiţi de sumele primite, fiind şi situaţii în care aceştia au conturile invalide.
‘În cele mai multe cazuri, fermierii care au primit banii nu au fost atenţi că au primit şi în avans şi au uitat, iar acum sunt surprinşi de sumele mici pe care le primesc sau spun că au primit sumele fragmentate. Noi plătim din două fonduri, din FEGA şi din bugetul naţional, iar maximum de întârziere este 3 zile pentru plăţile din bugetul naţional, în timp ce din FEGA banii intră imediat după ce s-a autorizat în contabilitate. Au venit şi multe sesizări din partea fermierilor nemulţumiţi că nu şi-au primit banii şi, spre suprinderea lor, verificând cu noi în aplicaţie, au văzut că banii erau intraţi şi confirmaţi de bancă în conturi’, a explicat Horumbă.
O altă categorie de fermieri sunt dintre cei autorizaţi la plată, circa 3.000 – 3.500 din totalul celor 729.466 autorizaţi la plată, dar care au conturile invalide.
‘Sunt fermieri pentru care au fost făcute ordinele de plată, au fost înaintate şi transmise la bănci şi au venit înapoi cu refuzul la plată din cauza conturilor invalide. Altfel spus: fermierul şi-a închis contul respectiv şi nu a comunicat la APIA închiderea şi abia acum a constatat că are alt cont bancar. Îi sfătuim pe fermierii care au primit această eroare de cont invalid să se adreseze în cel mai scurt timp colegilor din centrele APIA, pentru rectificarea situaţiei şi reluarea plăţii’, a subliniat directorul general adjunct al agenţiei.