Peste 100 de milioane de euro, subscrieri nete în fonduri mutuale

Fondurile de investiţii monetare şi de obligaţiuni au atras de la investitori, în primele trei luni ale anului cu 447 milioane de lei mai mult decât sumele retrase, datorită randamentelor superioare ratelor dobânzilor la depozitele bancare. Fondurile de obligaţiuni mai oferă şi posibilitatea de a beneficia de randamentele titlurilor de stat româneşti, altfel inaccesibile micilor investitori, din cauza preţului prohibitiv (10.000 de lei un titlu)
Adrian N. Ionescu - mar, 10 apr. 2012, 12:18
Peste 100 de milioane de euro, subscrieri nete în fonduri mutuale

Atractivitatea investiţiilor în obligatiuni a determinat încă o societate de investiţii care face parte dintr-un grup bancar, Carpatica Asset Management, să-şi lanseze, luna trecută,  propriul fond de obligaţiuni, Carpatica Obligaţiuni. Fondul investeşte cel puţin 90% din resurse în instrumente cu venit fix precum depozitele bancare, obligaţiunile municipale şi corporative şi titlurile de stat.

Comisionul de administrare este de 0,08% pe lună, aplicat la valoarea medie lunară a activelor totale ale fondului şi este inclus în valoarea netă a unui titlu afişată.

Subscrierile nete în fondurile monetare şi în cele de obligaţiuni în lei  au contat pentru 95,1% din totalul subscrierilor nete înregistrate pe ansamblul pieţei, iar numărul de investitori ai acestor două categorii de fonduri a crescut cu peste 3.300.

Aproape 237.000 de investitori au aproape 7,4 miliarde de lei (1,69 miliarde euro) în toate fondurile mutuale româneşti, potrivit raportului publicat acum o oră de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România. La acestea se adaugă active echivalând cu  1,3 miliarde de lei, plasate de români în fondurile străine.

 

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...