Peste 1.000 dintre cel mai bine vândute medicamente generice ar putea dispărea de pe piaţă – APMGR

Peste 1.000 dintre cel mai bine vândute medicamente ieftine ar putea dispărea, în următorul an, pentru că preţurile lor de vânzare vor scădea sub costurile de producţie, din cauza aplicării nediferenţiate a taxei clawback şi ajustării de preţuri, în condiţiile dublei referenţieri discriminatorii a preţului medicamentului generic (la cel mult 65% din preţul inovativului corespondent şi apoi la preţul din cele 12 state de referinţă), atrag atenţia producătorii din Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). 
Cristina Şomănescu - mar, 10 mart. 2015, 14:05
Peste 1.000 dintre cel mai bine vândute medicamente generice ar putea dispărea de pe piaţă - APMGR

Medicamente care conţin substanţe active precum metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxicilină, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidină, ranitidină, pentoxifilină, ciprofloxacină, ampicilină ar putea dispărea de pe piaţă, în următorul an, atrag atenţia producătorii de medicamente generice.

În ultimii trei ani, au dispărut peste 1.300 de medicamente cu preţuri accesibile din România, au fost disponibilizaţi peste 300 de angajaţi şi s-au ratat investiţii de circa 50 milioane de euro în industria farmaceutică locală, din cauza formulei de calcul a taxei clawback şi a obligativității scăderii preţurilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, spun oficialii APMGR.

În acest context, APMGR reaminteşte că singura soluţie care ar putea salva de la insolvenţă producătorii de medicamente locali este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback.

Propunerea are la bază necesitatea de a corela sarcina fiscală impusă de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maximum 65% din preţul medicamentului inovativ).

„Continuarea politicilor actuale, amânarea iresponsabilă a introducerii calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care să reducă la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (în corelare cu limitările de preţ impuse faţă de medicamentele inovative) va accelera tendinţa actuală de diminuare a producţiei locale de medicamente accesibile şi va crea o situaţie alarmantă pentru milioane de pacienţi, care nu vor mai putea să urmeze tratamente de bază”, a declarat Dragoș Damian, preşedintele APMGR.

APMGR reprezintă interesele producătorilor locali: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Tîrgu Mureş, Constanţa şi Timişoara, unde produc peste 1.500 de medicamente generice care acoperă toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă.

Industria medicamentelor generice din România contribuie cu circa 1,5% la PIB şi asigură 8.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...