Peste 10% dintre calculatoarele din România au fost virusate în T1

Economica.net
17 04. 2012
computer_virus_05554300

În intervalul 1 ianuarie – 30 martie 2012, la nivel global, proporţia este asemănătoare, astfel că, din cele peste un milion de sisteme verificte au fost detectate cu viruşi circa 10% dintre ele.

De asemenea, analizele relevă că viruşii precum şi alte tipuri de atacuri informatice devin din ce în ce mai sofisticate, iar complexitatea lor creşte proporţional cu numărul ameninţărilor.

Astfel, instrumentele tradiţionale de protecţie, deşi foarte eficiente în detectarea ameninţărilor, trebuie completate de soluţiile de securitate în cloud, ce asigură o protecţie mult mai avansată, spun specialiştii Bitdefender.

Potrivit AV-Test, organizaţie independentă care se ocupă cu testarea soluţiilor de securitate, numărul viruşilor creşte cu aproximativ 55.000 de noi variante/zi, ceea ce înseamnă că la fiecare două secunde ia naştere o nouă ameninţare informatică.

Printre cele mai frecvente ameninţări de acest tip detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan se numără Win32.Virtob, Win32.Ramnit şi Win32.Sality, trei familii de viruşi care îşi ataşează codul de orice fişier executabil de pe computer.

Datele colectate de scanările QuickScan arată, totodată, că pe un număr semnificativ de computere scanate au fost detectate keyloggere, aplicaţii de supraveghere ce monitorizează apăsările de taste, websiteurile vizitate şi care pot înregistra ce se întâmplă pe desktopul utilizatorilor.

‘Prin folosirea unui computer pe care rulează un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani. Bitdefender recomandă rularea QuickScan înainte de accesarea serviciilor de risc ridicat, cum ar fi platformele de Internet Banking’, se precizează în comunicatul Bitdefender.

Tehnologia de scanare în cloud folosită de QuickScan este parte integrantă a tuturor soluţiilor de securitate Bitdefender. QuickScan detectează infecţiile active în mai puţin de 60 de secunde şi este disponibil ca instrument independent care poate fi rulat gratuit pe site-ul producătorului.