Peste 120 de strategii elaborate de statele membre UE pentru trecerea la o economie cu emisii scăzute, pentru 2014-2020 – analiză
În acest context, regiunilor respective le-au fost alocate, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), peste 65 de miliarde de euro, în care s-a luat în calcul si cofinantarea nationala.
„Acordul de la Paris recunoaste ca nu toate tarile lumii sunt la fel de pregatite pentru tranzitia energetica. La nivel european, Comisia acorda o atentie speciala impactului schimbarilor climatice si masurilor de combatere a acestora în diverse regiuni ale continentului nostru. UE trebuie sa lupte împotriva schimbarilor climatice într-un mod care sa garanteze ca toate regiunile Europei vor fi câstigatoare. Unele dintre acestea depind mai mult decât altele de industrii mari consumatoare de dioxid de carbon sau de extractia de carbune. Altele sunt astazi mai bine conectate la infrastructurile energetice si la retelele de transport. Obiectivul Comisiei Europene este acela de a se asigura ca nicio regiune nu ramâne în urma în cursul tranzitiei catre un viitor durabil pentru industriile si infrastructurile Europei”, se arata în documentul-analiza al forului european.
Conform planurilor Comisiei Europene privind sprijinul structural pentru regiunile miniere si cu concentratii mari de emisii de dioxid de carbon, o prima initiativa este destinata zonelor în care utilizarea carbunelui este intensa. Astfel, în prezent, trei regiuni miniere (Slask din Polonia, Trentin din Slovacia si Dytiki din Macedonia) colaboreaza cu Bruxelles-ul la un proiect-pilot ce vizeaza identificarea solutiilor pe termen scurt si mediu care pot ajuta aceste zone sa treaca la un model comercial mai orientat spre viitor.
În acelasi timp, Comisia ofera sprijin, prin intermediul celei de-a doua initiative, regiunilor aflate în tranzitie industriala, precum Piemonte (Italia), Hauts-de France (Franta), Wallonie (Belgia), Norra Mellanssverige (Suedia) si Sachsen (Germania).
Pe de alta parte, potrivit sursei citate, în ceea ce priveste tehnologiile industriale nepoluante, forul european aduce în discutie sporirea investitiilor publice în favoarea cercetarii si inovarii, pâna la valoarea de 3,4 miliarde de euro pentru perioada 2018 – 2020 în cadrul programului strategic al UE pentru cercetare „Orizont 2020”.
De asemenea, se au în vedere noi instrumente financiare specifice pentru scaderea riscului reprezentat de investitiile private. „Acest proiect prevede finantare si oportunitati în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru inovatori, start-up-uri si întreprinderi cu idei si inovatii care sunt total diferite de produsele, serviciile sau modelele economice actuale, sunt foarte riscante si pot fi introduse la nivel international”, se noteaza în publicatia citata.
În acest sens, Comisia Europeana anunta ca va investi pâna la 400 de milioane de euro într-un fond de capital de risc gestionat independent, iar investitiile UE vor reprezenta pâna la 25% din valoarea totala a fondului estimata la 1,6 miliarde de euro.
Totodata, schema UE de comercializare a certificatelor de emisii va include doua noi fonduri, respectiv Fondul pentru inovare si Fondul pentru modernizare, si care ar putea genera venituri de pâna la 18 miliarde de euro, în urmatorii zece ani, se precizeaza în materialul analitic al Comisiei Europene.