Creşterea din 2015 a venit în pofida încetinirii economice de pe multe pieţe şi a aprecierii dirham-ului, moneda locală, în special în raport cu moneda euro.
‘2015 a fost un an volatil pentru industria mondială a turismului deoarece am înregistrat o gamă variată de factori negativi de la încetinirea economică pe pieţele din Asia şi Europa până la fluctuaţiile valutare din întreaga lume’, a precizat preşedintele Autorităţii pentru Turism din Dubai, Saeed Almarri.
Turbulenţele de pe destinaţiile turistice tradiţionale din Orientul Mijlociu au ajutat însă Dubaiul să profite de reputaţia sa de zonă sigură pentru turişti şi afaceri. Vizitatorii din ţările Golfului Persic au reprezentat cel mai mare grup regional, 3,3 milioane, în creştere cu 12,8%, pe primul loc fiind turiştii din Arabia Saudită cu un număr de 1,54 milioane persoane. Cu toate acestea, turiştii din India au urcat pe primul loc în funcţie de numărul de vizitatori (1,6 milioane, graţie unei creşteri de 26% în ritm anual), în timp ce numărul turiştilor din Marea Britanie a crescut cu 11% până la 1,2 milioane persoane.
Europa Occidentală a rămas al doilea contributor regional, furnizând aproape trei milioane de turişti, în creştere cu 6,1% comparativ cu 2014, a precizat Autoritatea pentru Turism din Dubai. Creşterea înregistrată pe mai multe pieţe a ajutat la contracararea evoluţiilor negative înregistrate în cazul Rusiei şi Europei de Est, care au înregistrat o scădere de 22,5% a numărului de vizitatori.
Dubaiul, una din cele şapte entităţi care formează Emiratele Arabe Unite, a atras peste 13 milioane de vizitatori în 2014. Oraşul a fost ales pentru a găzdui Expoziţia Universală din 2020 şi speră ca peste cinci ani să atragă 20 de milioane de vizitatori.