Peste 15 milioane de euro pentru dezvoltarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Brăila
CJ Brăila se întruneşte marţi pentru a vota proiectul de hotărâre privind aprobarea cooperării, a conţinutului Acordului de cooperare între judeţul Brăila, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Brăila şi a implementării proiectului „Creşterea competitivităţii activităţii SCDA Brăila prin dezvoltarea capacităţii de cercetare-dezvoltare-inovare”.
Proiectul este demarat de CJ Brăila, prin preluarea suprafeţei de 2.815 hectare de teren, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” în domeniul public al judeţului Brăila şi în administrarea CJ.
„Marţi avem şedinţă de Consiliu, în care vom aproba asocierea, parteneriatul, în condiţiile în care terenul rămâne al Consiliului Judeţean şi nu îl mai dăm în administrarea staţiunii, că ne întoarcem de unde am plecat. Împreună cu colegii mei din partea executivă am hotărât acest tip de abordare, în care Consiliul va rămâne cu terenul şi îl va pune într-o asociere, într-un parteneriat, în altă formă, dar nu concesiune sau administrare”, a afirmat Bunea Stancu.
Proiectul de dezvoltare a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă vizează modernizarea mai multor laboratoare de cercetare, achiziţionarea de echipamente ultramoderne, refacerea infrastructurii, accentul punându-se pe analiza seminţelor şi legumelor.
„Rolul cercetării este de a folosi roadele ei în primul rând pentru agricultura din judeţul Brăila, dar şi pentru alţii. Vom continua cu solurile sărăturate, va fi unul din punctele noastre forte în cercetare, pentru a da soluţii miilor de hectare care sunt inclusiv în judeţul Brăila sau cele care sunt pe cale să se degradeze. Concomitent vom dezvolta foarte mult legumicultura, începând cu 2014 şi, probabil, următorul pas este spre o bancă de date pentru zestrea genetică pe culturile pe care le avem şi o bancă de depozitare şi folosire pentru zootehnie”, a spus Gheorghe Bunea Stancu.
Guvernul aprobat în iulie o ordonanţă de urgenţă, prin care a decis ca o suprafaţă de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări să treacă din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” în domeniul public al judeţului Brăila şi în administrarea Consiliului Judeţean. La vremea respectivă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar putea întoarce în Parlament ordonanţa motivând că „ar trebui ca nimeni să nu mai mişte niciun centimetru pătrat de pământ de la institutele de cercetare”.