Peste 16.000 de români au primit pensie „în afara legii”. Plățile din fondurile private pilon II au crescut cu peste 100%, în timp ce numărul cotizanților noi a scăzut abrupt
Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) au plătit, în 2020, 178 de milioane de lei către participanți la sistem care au invocat dreptul la pensie (80% din plăți) și către urmași ai celor decedați (20%). Pentru al doilea an la rând suma crește cu peste 100%, de la doar 76,5 milioane de lei, în 2019, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Peste 12.300 de români au încasat pensia, față de doar 7.600 în 2019. Încă 4.000 de oameni au intrat la plată în primele trei luni din 2021, conform datelor ASF. Deși aceste cifre sunt încă mici, comparativ cu numărul total de participanți, care sare de 7,6 milioane de oameni, rata de creștere este una care poate pune probleme, în viitor, în condițiile în care ea va crește natural, iar România nu are încă o lege privind plata pensiilor private.
În prezent, există două modalități prin care cei care invocă dreptul la pensie pot încasa sumele din fondurile private, anume plata integrală sau plata în rate, pe maximum cinci ani. Cea mai mare parte, 80%, au optat pentru plata integrală. În aceste condiții, fără o lege a pensiilor și cu o creștere accentuată a plăților, sistemul ar putea ajunge să aibă probleme. Aceasta mai ales că, pentru prima dată, numărul participanților noi la sistem a scăzut substanțial.
Doar 174.000 de români au intrat în sistem în 2020, cu 21% mai puțin decât în 2019, ceea ce face ca numărul total al participanților să tindă spre plafonare, cu o creștere de doar 2% anul trecut. Aproape toți participanții noi au fost distribuiți aleatoriu la unul dintre cele 7 fonduri de pensii, neexprimându-și opțiunea pentru unul dintre ele, deși randamentele fondurilor diferă substanțial.
Fondurile au performat , în ciuda pandemiei COVID-19: Circa 5 miliarde de lei plus din plasamente și aproape 9 miliarde veniți din cotizații
Performanța investițională a fondurilor de pensii a fost, totuși, una bună, per ansamblul anului trecut, în ciuda scăderilor de la începutul pandemiei. Bazându-se mai ales pe investiții în titluri de stat (peste 68% ca pondere, în creștere față de 2019) și pe plasamente în acțiuni, administratorii au reușit să crească activele totale la peste 75 de miliarde de lei, față de sub 62 de miliarde de lei în 2019. Din cei 14 miliarde de lei adăugați în conturile cotizanților, circa 9 miliarde au venit din contribuții, ceea ce înseamnă că în jur de 5 miliarde reprezintă rezultatul plasamentelor făcute de fonduri.
Ca și în cazul depozitelor bancare sau al celorlalte forme de economisire disponibile în România, distribuția activelor este una foarte concentrată, peste 62% din active fiind deținute de doar 20% din participanți.
Tendința se menține și în 2021
Conforma ultimelor date ASF, tendința se menține și în prima parte a alui 2021, observându-se chiar o creștere de ritm, în ceea ce privește plata pensiilor. Da la finalul lui 2020 și până în martie 2021, intraseră în plată 4.000 de pensii. În perioada ianuarie-martie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 64,47 de milioane de lei către 3.991 de participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 41 de milioane de lei și plăți eșalonate în valoare de 15 milioane de lei. Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 6 milioane de lei și plăți eșalonate în cuantum de 1 milion de lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 0,44 de milioane de lei aferent plăților unice și 81 de mii de lei prin plăți eșalonate.