Firma de cercetare de piaţă IDC estimează că în 2019 la nivel mondial au fost vândute peste 800 milioane de echipamente domestice conectate, cu 23% mai multe decât în 2018, iar în 2013 ar urma să se ajungă la o cifră de 1,39 miliarde. Toate aceste obiecte sunt acuzate în mod frecvent că îşi spionează proprietarul însă chiar şi aşa spaţiul alocat lor la CES va fi mai mare în acest an graţie conexiunilor în creştere dintre ele şi inteligenţa artificială.
Provocarea pentru aceste obiecte nu este acea de a surprinde ci de a-şi dovedi valoarea şi utilitatea pentru un consumator care este deja conectat. Accesoriile şi hainele conectate nu se mai pot mulţumi doar să măsoare ritmul cardiac sau distanţele parcurse, ele trebuie să pună inteligenţa artificială în serviciul utilizatorilor în mod concret de exemplu alertându-i cu privire la eventualele anomalii şi indicându-le direcţia pe care trebuie să o urmeze.
În ultimii ani mai multe asociaţii au tras un semnal de alarmă cu privire la folosirea datelor utilizatori de către reţelele sociale, mărci, guverne şi hackeri. Organismele de reglementare din SUA şi Europa au dat amenzi consistente iar unii politicieni au cerut dezmembrarea platformelor dominante.
Chiar şi aşa „oamenii au în continuare dorinţa de a descoperi cele mai noi obiecte. Cred că consumatorii se adaptează la lume şi adoptă tehnologiile care li se potrivesc” a declarat Roger Kay, analist la Endpoint technologies Associates.
Un alt element este că ediţia din acest an a Consumer Electronics Show se derulează pe fondul tensiunilor comerciale şi politice dintre China şi SUA. Delegaţia chineză va fi cea mai importantă, după cea a SUA, cu sute de expozanţi, printre care şi Huawei, gigantul chinez al telecomunicaţiilor plasat pe lista neagră de Washington, care consideră producătorul chinez o ameninţare pentru securitatea naţională.
„Companiile chineze vor ocupa un spaţiu mai mic decât la ultima ediţia dar toţi principalii exponenţi sunt prezenţi” susţine Sarah Brown de la Consumer Technology Association, organizatorul CES.
Acest salon le permite campionilor chinezi să îşi demonstreze capacitatea de a rivaliza cu marile nume din Silicon Valley. „Societăţile chineze sunt foarte agresive. Piaţa lor internă este saturat şi deci trebuie să exporte, însă nu neapărat în SUA” subliniază Simon Bryant, de la Futuresource Consulting.
Toţi cei 4.500 de expozanţi aşteptaţi la CES au acelaşi obiectiv. Contrar petrecăreţilor care sunt interesaţi de distracţia de o noapte, expozanţii de la CES speră că ceea ce se întâmplă în Vegas, nu va ramâne în Vegas.