În raportul său pe anul 2014 dat publicităţii la Tokyo, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) nominalizează preţurile alimentelor şi conflictele violente ca fiind alte surse ce contribuie la agravarea sărăciei.
Chiar dacă la nivel global sărăcia regresează în lume, UNDP avertizează împotriva inegalităţilor crescânde, precum şi a ‘vulnerabilităţilor structurale’ care, potrivit agenţiei specializate, reprezintă ameninţări serioase în lupta împotriva acestui flagel.
‘Odată ajunsă eliminarea sărăciei extreme la zero, ea trebuie să şi rămână la acest nivel’, a scris UNDP în raportul său intitulat sugestiv ‘Progres uman durabil: reducerea vulnerabilităţilor şi construirea rezistenţei’. ‘Trebuie mai exact să îi protejăm pe cei care sunt ameninţaţi de catastrofe naturale, de schimbări climatice sau de şocuri financiare. A pune în centrul agendei noastre de dezvoltare reducerea acestor vulnerabilităţi reprezintă singurul mijloc de a ne asigura că progresul va fi durabil’, conform aceleiaşi surse.
‘Asigurarea unei protecţii de bază elementare pentru persoanele nevoiaşe din întreaga lume ar costa cel puţin 2% din PIB-ul mondial’, potrivit agenţiei Naţiunilor Unite. Raportul estimează că aproape 1,5 miliarde de persoane trăiesc în sărăcie, repartizate în 91 de ţări în curs de dezvoltare, şi că 800 de milioane se află chiar la pragul sărăciei