Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?

22 12. 2024
rca-456787654

Scriam în toamna acestui an că cele două societăți care vând RCA prin sucursale directe, în baza pașaportului european, au fost vedetele primului semestru, în condițiile în care ele au fost cele care au dus Primele Brute Subscrise (PBS) pe plus, pe fondul scăderii vânzărilor celor șase firme autorizate și supravegheate din România de către ASF. Practic, de la debutul lor pe piața din România (Axeria Iard în decembrie 2022 și Hellas Direct în noiembrie 2023) cele două au asigurat în jur de 2,5 milioane de mașini, portofoliul curent ridicându-se la cel puțin 1,8 ,milioane de polițe.

Detalii despre evoluția PBS la șase luni din 2024, dar și despre sistemul în care funcționează firmele care vând direct din afara țării și despre modalitățile în care pot fi controlate de ASF găsiți AICI

Între timp, Economica a obținut date din piață și a calculat și care este situația în ceea ce privește rata daunei și rata combinată a daunei la șase luni și, respectiv 9 luni din 2024. Sunt doi indicatori foarte importanți atât pentru companiile de asigurări cât și pentru clienții acestora, deoarece indică, practic, profitabilitatea acestei linii de asigurări și, în perspectivă, evoluția prețurilor.

La nivel de piață, profitabilitatea asigurătorilor s-a plafonat în timp ce daunele au crescut, ceea ce indică o posibilă creștere de prețuri. Majorările vor fi, totuși, limitate  

Conform calculelor noastre, în primele șase luni din 2024 rata daunei la nivelul întregii piețe a fost de 76%, iar rata cheltuielilor (taxe, contribuții, comisioane de vânzări și cheltuieli administrative) de aproape 18%. Aceasta înseamnă că, la nivel de piață (societăți înregistrate în România plus cele două societăți care vând prin sucursală directă) rata combinată a daunei a mers spre 94%. Rata daunei se calculează ca raport dintre daunele înregistrate (cu tot cu rezerve de daună) și Primele Brute Încasate (PBI).

Rata combinată este suma dintre rata daunei și rata cheltuielilor. În termeni simpli, rata combinată arată cât câștigă sau pierd asigurătorii din vânzarea de RCA. Un nivel de 94% indică faptul că, la fiecare 100 de lei încasați, asigurătorii au rămas cu un profit de 6 lei. Este o situație atipică în termeni istorici pentru piața RCA din România (care a fost pe pierdere ani la rândul), dar care  a devenit uzuală în ultimul timp, mai ales după curățarea pieței de cele două firme care vindeau ieftin fără a își respecta obligațiile de plată (Euroins și City Insurance).

Citește și: Anunț important pentru toți șoferii! Ce se întâmplă în falimentele City Insurance și Euroins și cum influențează asta prețurile RCA- Date în premieră

La final de septembrie, deci după primele nouă luni din 2024, calculele noastre arată că rata daunei a urcat la 77%, fapt care indică o creștere a plăților pentru reparații determinată fie de creșterea frecvenței accidentelor fie de scumpirea reparațiilor, în timp ce rata cheltuielilor a scăzut spre 16,5%, probabil și pe fondul scăderii comisioanelor plătite brokerilor. Aceasta înseamnă ca rata combinată a fost tot în jur de 94%, dar trebuie să remarcăm că, în timp ce daunele mai pot crește, cheltuielile sunt mai greu de scăzut.

Dacă tendința s-a menținut și pe finalul anului, lucru destul de probabil, este posibil ca piața să închidă 2024 undeva aproape de 0, fapt care, în mod uzual, determină asigurătorii să recurgă la creșteri de prețuri, pentru a se menține pe profit. Totuși, trebuie precizat că autoritățile au propus prelungirea cu trei luni a perioadei cu prețuri plafonate, ceea ce înseamnă că tarifele nu vor putea crește cu mai mult de 6,8% față de maximele înregistrate în 28 februarie 2023, pentru fiecare categorie de clienți și fiecare societate în parte. Cel puțin până în martie 2025.

AICI detalii despre HG care plafonează prețurile și despre nemulțumirile brokerilor care susțin că limitarea comisionului pentru RCA riscă să distrugă piața intermedierii

Un alt element care face puțin probabilă scăderea tarifelor în 2024 este prelungirea cu un an a cotizației speciale pe care asigurătorii o plătesc către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în contextul falimentelor City Insurance și Euroins. Această contribuție, astăzi de peste 3 ori mai mare decât în 2022, este inclusă de asigurători în prețul RCA.

AICI detalii despre sumele pe care le plătesc asigurătorii la FGA și sumele pe care fondul le-a plătit și le mai are de plătit păgubiților City Insurance și Euroins

Profituri mai mari pentru cele două firme care vând din afara țării și semne mai clare că prețurile vor crește

Dacă excludem din calculul la nivelul pieței Axeria Iard și Hellas Direct, cele două firme care vând direct din afara țării, vom avea o imagine și mai puțin bună în ceea ce privește profitabilitatea pe RCA. Concret, rata daunei doar pentru societățile înregistrate în România a fost de 78% în primele șase luni și aproape 80% în trimestrul 3, o creștere substanțială de la trimestru la trimestru. Aceasta înseamnă că rata combinată doar pentru firmele din România a fost de circa 96% în S1 și 98% în T3, adică firmele din România au rămas cu doar 4 lei la 100 de lei încasați în primele șase luni și doar 2 lei în trimestrul trei, mult mai puțin decât situația la nivel de piață. Altfel spus și la acest capitol firmele de afară au ridicat piața, cu o profitabilitate semnificativ mai mare, adică circa 8%. Este de așteptat, așadar, ca aceste societăți să continue să vândă ceva mai ieftin, dacă reușesc în continuare să își mențină rata daunei mai jos decât media. De precizat că nivelul mai mare al profitabilității este determinat și de debutul relativ recent al celor două firme (mai ales Hellas Direct), portofoliile de RCA ajungând, în general, la maturitatea daunelor după 2-3 ani.

Cine, cât și la ce prețuri a vândut. Top RCA

Pe baza datelor din piață, prezentate inclusiv de oficiali ASF la diverse conferințe de profil, am reușit să alcătuim și un top al vânzărilor de RCA, dar și un top în funcție de primele medii practicate de fiecare companie în parte.

Menționăm că prima media este calculată ca raport între Primele Brute Subscrise (PBS) și numărul de contracte vândute într-o anumită perioadă. Așadar, acest indicator depinde de structura portofoliului fiecărei societăți.

De exemplu, dacă o anumită societate are un apetit mai mare pentru mașini categorii cu risc mai ridicat (automobile puternice conduse de șoferi tineri, camioane etc) va avea și o primă medie mai mare, fără ca aceasta să însemne că pe alte segmente nu cotează mai jos decât concurența. Totuși, prima medie este relavantă pentru piața din România, având în vedere că toate portofoliile societăților sunt dominate de asigurările pentru persoane fizice, diferențe de structură nefiind foarte mari. Rezultatele le regăsiți în tabele de mai jos:

Top vânzări în primele 6 luni din 2024 în funcție de numărul de contracte încheiate în perioada analizată

 

Locul Societatea Contracte încheiate în S1 Prime Brute Subscrise (PBS) Prima medie
1 Groupama 1,1 milioane 1,1 miliarde lei 1.100 lei
2 Allianz Țiriac 1 milion 1 miliard lei 1.526 lei
3 Grawe 681 mii 596 milioane lei 875 lei
4 Hellas Direct 557 mii 404 milioane lei 725 lei
5 Axeria Iard 505 mii 431 milioane lei 853 lei
6 Generali 300 mii 453 milioane lei 1.500 lei
7 Asirom 264 mii 379 milioane lei 1.435 lei
8 Omniasig 209 mii 347 milioane lei 1.660 lei

 

Topul societăților în funcție de numărul de contracte RCA în vigoare la 30 iunie 2024

 

Locul Societatea Contracte în vigoare la 30 iunie Cotă de piață
1 Groupama 1, 9 milioane 25,3%
2 Allianz Țiriac 1,4 milioane 18,6%
3 Grawe 1 milion 13,3%
4 Axeria Iard 970 mii 12,9%
5 Hellas Direct 675 mii 8,9%
6 Asirom 572 mii 7,6%
7 Generali 536 mii 7%
8 Omniasig 400 mii 5,3%