Peste 20% din rafinăriile lumii riscă să se închidă, Europa este cea mai expusă

30 03. 2024
rafinarie-mol-bratislava

Din cele 465 de rafinării analizate, compania de consultanță a clasat aproximativ 21% din capacitatea globală de rafinare din 2023 cu un anumit risc de închidere, potrivit Reuters.

Europa și China găzduiesc cel mai mare număr de locații cu risc ridicat, punând în pericol aproximativ 3,9 milioane de barili pe zi (bpd) de capacitate de rafinare, a constatat Wood Mac, pe baza estimării sale privind marjele nete de numerar, costul emisiilor de carbon, proprietatea, mediul înconjurător, investițiile și valoarea strategică a rafinăriilor.

Există 11 site-uri europene care reprezintă 45% din toate rafinăriile cu risc ridicat, arată raportul.

30 de rafinării europene au fost deja închise din 2009 încoace, arată datele organismului industrial Concawe, iar aproape 90 sunt încă în funcțiune.

Această serie de închideri a fost provocată de concurența din partea capacităților mai noi și mai complexe din Orientul Mijlociu și Asia, precum și de impactul pandemiei de Covid 19.

Se așteaptă ca marjele la  benzină să scadă până la sfârșitul acestui deceniu, pe măsură ce cererea scade și sancțiunile împotriva Rusiei se mai uşurează, în timp ce efectul taxelo pe carbon ar trebui să se accentueze, a arătat analiza Wood Mac.

Costurile de exploatare ar putea crește atât de mult încât „închiderea poate fi singura opțiune”, a spus Emma Fox, analistul senior de uleiuri și substanțe chimice din Wood Mac.

Între timp, uriașa rafinărie de petrol Dangote din Nigeria, recent construită, ar putea pune capăt comerțului cu benzină de zeci de ani din Europa spre Africa, în valoare de 17 miliarde de dolari pe an, sporind presiunea asupra rafinăriilor europene care sunt deja în pericol de închidere din cauza concurenței sporite.

Rafinăria Dangote, cu o capacitate de până la 650.000 bpd, a început producția în ianuarie, dar nu a fost inclusă în analiza Wood Mac.

Cele șapte locații cu risc ridicat din China sunt rafinării independente la scară mică. Denumite uneori „ceainice”, aceste rafinării sunt supuse unor reglementări guvernamentale mai stricte și concurează cu site-uri integrate mai mari, care sunt de obicei deținute de stat și sunt mai complexe.