Peste 20% dintre companiile din România vor să facă angajări în următoarele trei luni

22% dintre angajatorii din România plănuiesc să îşi crească numărul total de angajaţi în perioada aprilie - iunie 2014, Previziunea Netă de Angajare atingând valoarea de +12%, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 08:02
Peste 20% dintre companiile din România vor să facă angajări în următoarele trei luni

 „Intențiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europă și a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degrabă cu o atenuare a pesimismului”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Creșterea Previziunii Nete de Angajare la nivel național se bazează atât pe o crestere a numărului companiilor care intenționează să facă angajări în trimestrul următor – aproape unul din cinci –, cât și pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenționează redimensionări, de la maximul istoric de 78% în trimestrul I la doar 69% în trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare există, dar este fragil și trebuie susținut de un cadru fiscal și legislativ stabil, a adăugat oficialul Manpower.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Piața forței de muncă va fi activă îndeosebi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +30%, cu 27% mai puternică decât cea raportată în trimestrul anterior. Și angajatorii din Sud-Est și Nord-Vest prevăd angajări, raportând Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%.

Angajatorii din Sud-Vest continuă să fie caracterizați de prudență, anticipând o Previziune Netă de Angajare de -1%, singura cu valoare negativă din întreaga țară. În această regiune, Previziunea Netă de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.

Într-o mai mică sau mai mare măsură, angajatorii din nouă din cele zece sectoare de activitate analizate s-au arătat încrezători în privința angajărilor din al doilea trimestru al lui 2014.

Planurile de angajare cele mai ample se prevăd în sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale față de trimestrul I/2014.
Activitatea de angajare din sectorul Administrației publice și serviciilor sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trimestrul I/2012 până în prezent.

Încrederea angajatorilor din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri a crescut, după cum ilustrează Previziunea Netă de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicată decât cea a trimestrului anterior.

Se remarcă creșterea înregistrată în sectorul Construcții, unde angajatorii anticipează angajări pentru prima dată în ultimele șase trimestre și anunță o Previziune Netă de Angajare de +10%.

La capătul opus al spectrului se situează sectorul Electricitate, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare de +3% denotă o reluare încetinită a activității de angajare, care survine după șase trimestre de prognoze negative.

Angajatorii din sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii se așteaptă la cea mai slabă piață a forței de muncă, Previziunea Netă de Angajare fiind de 0%, în scădere cu 3 puncte procentuale față de primul trimestru din 2014 și cu 12 puncte procentuale față de trimestrul II al anului precedent.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națonală a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 16 – 28 ianuarie 2014, pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori, şi a fost condusă de către echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...