Turismul medical ia amploare: Peste 26 mil. euro lasă străinii în clinicile şi spitalele private din România

02 03. 2015
euro__bani__bancnote_98756300_84631600_18894600_90091100_68984100

Aproximativ 8.200 de străini s-au tratat în spitalele şi clinicile private din România, în cursul anului 2014, faţă de 6.500 de pacienţi străini – în 2013, conform studiilor efectuate de Asociaţia Română de Turism Medical, a spus pentru ECONOMICA.NET Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.
Studiile citate au măsurat doar numărul străinilor care s-au tratat în cele 136 de clinici şi spitale private, membre ale Asociaţiei.

Autorităţile nu măsoară fenomenul turismului medical în România, pe cale de consecinţă, nu dispunem de informaţii exhaustive despre această piaţă.
Un for reprezentativ pentru circumscrierea turismului medical în ţara noastră este Asociaţia Română de Turism Medical. Din Asociaţie fac parte 136 de spitale şi clinici private şi 206 agenţii de turism, hoteluri, companii aeriene, companii de asigurări, implicate în toate etapele procedurale ale turismului medical în România.
Informaţiile pe care le veţi citi în continuare aproximează cel mai fidel amploarea turismului medical în România şi se referă doar la activitatea celor 136 de clinici şi spitale private care fac parte din Asociaţia Română de Turism Medical.

Cât cheltuieşte, în medie, un pacient străin ca să se trateze în România

În medie, un pacient străin cheltuieşte 3.200 de euro pentru un tratament medical în România, cu precizarea că acest în tarif nu sunt incluse cazarea şi transportul, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.

Specializările cu cea mai mare adresabilitate din partea partea pacienţilor străini au fost: stomatologia, chirurgia estetică, oftalmologia, ortopedia, dermatologia şi chirurgia bariatrică (chirurgia obezităţii), ne-a mai spus Alexandru Constantin.

Mai nuanţat, aproape 70% dintre pacienţii străini au apelat la servicii stomatologice în clinicile din România; 15% dintre străini au apelat la tratamente de chirurgie estetică şi dermatologie estetică oferite de medici români; 5% dintre ei au apelat la servicii oftalmologice, iar restul de 10% au accesat servicii de ortopedie şi chirurgie bariatrică în clinicile şi spitalele de la noi, a explicat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Constantin.

Cei mai mulţi străini vin în România pentru implanturi şi proteze dentare, precum şi pentru operaţii estetice

Concret, implanturile dentare, protetica dentară, augmentarea mamară, rinoplastia, lifting-ul facial, protezarea de şold, chirurgia oftalmologică (ILasik), chirurgia obezităţii (balon gastric, gastric by-pass) au fost, în această succesiune, procedurile/intervenţiile pentru care străinii au apelat la expertiza medicilor români, în ultimii doi ani, ne-a mai spus preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.

Străinii care se tratează la noi plătesc cu 45% mai puţin, în medie, decât tariful pe care l-ar fi plătit pentru acelaşi serviciu medical în ţara de origine.

În unele cazuri, tratamentul primit de pacientului străin în România poate fi şi cu 70% mai ieftin decât în ţara sa de origine. Trebuie menţionat că aceşti pacienţi vin în România pentru tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale standard. În medie, economisesc aproximativ 45% din preţul pe care l-ar fi plătit în ţara lor de rezidenţă, a spus preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical pentru ECONOMICA.NET.

Italienii, francezii, spaniolii, nemţii sunt cei mai mari consumatori de servicii medicale în România, dintre toţi străinii care se tratează în ţara noastră.

Cei mai multi pacienţi străini vin din vestul Europei: Italia, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Marea Britanie, dar am avut pacienţi şi din Peninsula Arabică, Rusia, SUA, a adăugat preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.

Concret, cât costă tratamentul, intervenţia pentru care străinii vin în România faţă de preţul practicat în ţara lor de origine. Iată comparaţiile pentru unele dintre cele mai solicitate proceduri, operaţii.

Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical, a comparat în oglindă, la solicitarea noastră, tarifele practicate în România pentru procedurile solicitate de străini, cu preţurile din ţările lor de rezidenţă. Iată câteva exemple:

Tariful unui implant dentar în Romania porneşte de la 300 de euro şi poate ajunge până la 1.500 de euro, funcţie de producător. În ţările vest-europene, un implant porneşte de la 700 euro şi poate ajunge până la 3.000 de euro.

Augmentarea mamară costă între 2.500 de euro şi 4.000 de euro în România, iar în ţările vest-europene porneşte de la 4.500 de euro şi ajunge până la 7.000 de euro.

Un alt tratament foarte solicitat de străini e corecţia dioptriilor prin procedura laser (ILasik). Tratamentul îi costă în România între 700 de euro şi 1.500 de euro, în vreme ce în Marea Britanie costă între 1.700 de euro şi 3.500 de euro.

Protezarea de şold costă în Romania aproximativ 5.000 de euro, în timp ce în străinatate porneşte de la 8.000 de euro.

Un gastric bypass costă aproximativ 7.000 de euro – 8.000 de euro în România, faţă de 10.000 de euro – 12.000 de euro în străinătate.

Cum se vede turismul medical prin ochii primei agenţii de turism care aduce străini la tratament în România

Seytour este prima agenţie din România, specializată în turism medical.
Cei mai mulţi străini aduşi de agenţia Seytour în România accesează servicii stomatologice, de chirurgie estetică şi plastică, şi de oftalmologie, a spus pentru ECONOMICA.NET Andrei Răzvan Nacea, managing director la agenţia Seytour şi purtător de cuvânt ANAT pentru Turism medical.
Străinii aleg să se trateze în România pentru că plătesc, în medie, cu circa 40% mai puţin pentru acelaşi serviciu medical, decât în ţara de origine, ne spune şeful Seytour.
Pacientul străin plăteşte între 5.000 de euro şi 15.000 de euro pentru serviciile stomatologice sau de chirurgie estetică pe care le primeşte în România, iar pentru tratamente oftalmologice lasă în clinicile de la noi între 1.000 de euro şi 3.000 de euro. De exemplu, o rinoplastie costă în jur de 2.000 de euro în România, faţă de 4.000 de euro în Italia şi 4.500 de euro în Franţa sau Marea Britanie, a adăugat Andrei Răzvan Nacea.
Cei mai mulţi pacienţi străini aduşi de Seytour la tratament în clinicile noastre vin din Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Elveţia, Israel, USA, conchide Nacea.