Peste 300 de economişti şi experţi au semnat un document de solidaritate cu Grecia

Economica.net
06 02. 2015
grecia_43623000_25386200_04412800_34048300

‘Cerem guvernelor din Europa, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional să respecte decizia poporului grec de a alege o nouă cale’, se spune în textul publicat de ‘Mediapart’.

Documentul, intitulat ‘Suntem cu Grecia şi cu Europa’, este semnat de experţi de la Universitatea Cambridge (Tony Lawson), Columbia (Stephany Griffith-Jones), California (Clair Brown) sau Complutense (Alfonso Palacio), dar şi de la Şcoala franceză de Studii superioare în Ştiinţe Sociale (Jacques Sapir).

Guvernul grec, în opinia acestora, are dreptate atunci când susţine că este necesară o profundă reorientare, ‘deoarece politicile aplicate până acum sunt un fiasco total şi nu au adus nici recuperare economică, nici stabilitate financiară, nici locuri de muncă şi nici măcar investiţii străine directe’.

În opinia semnatarilor, acestea au prejudiciat societatea elenă şi au slăbit instituţiile, cu o abordare ‘pur şi simplu nefastă’, care nu a dus la niciun progres ce ar trebui păstrat.

‘Grecia are nevoie de măsuri umanitare imediate, un salariu minim mai mare, creare de locuri de muncă, investiţii şi măsuri care să permită refacerea şi îmbunătăţirea serviciilor de bază, precum sănătatea şi educaţia’, susţine acest grup de economişti, ce recomandă introducerea în această ţară a unui sistem fiscal ‘mai robust şi progresiv’.

Executivul elen, subliniază aceştia, este corect atunci când cere o reducere a datoriei, ‘care este nesustenabilă şi nu va fi niciodată rambursată, indiferent ce se întâmplă’.

‘Un nou început pentru Grecia va permite relansarea activităţii şi crearea de locuri de muncă şi de această măsură vor beneficia şi ţările vecine’, au mai afirmat sursele citate, conform cărora este în joc nu numai soarta acestei ţări, ci şi ‘viitorul Europei, în ansamblul său’.

Şefii europeni, concluzionează documentul, trebuie să recunoască ‘alegerea democratică decisivă făcută de poporul grec în circumstanţe extrem de dificile, trebuie să înceapă o evaluare realistă a situaţiei şi să demareze fără întârziere o negociere rezonabilă’