Peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii – studiu KPMG şi Academia Română

12 03. 2019
oameni_populatie_90825500

KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române au realizat pentru Confederația Patronală Concordia o amplă analiză sociologică a pieţei muncii, de peste 300 de pagini, făcută publică pe 12 martie.
Studiul care se numeşte „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” arată, între altele, că peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii. Mai mult, analiza evoluției ratei supracalificării în perioada 2008-2016, pe principalele activități economice, pune în evidență că, spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în cazul României s-a înregistrat creşterea proporției lucrătorilor cu studii superioare ocupaţi în locuri de muncă care nu necesită studii superioare, cea mai semnificativă dimensiune a acestor discrepanțe înregistrându-se în domeniul comerțului, cu precizarea că s-au avut în vedere persoanele ocupate din grupa de vârstă 20-64 ani, spun autorii studiului citat.

Profilul celor 4,87 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani:

  • Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii, spun autorii studiului.
  • Peste 10% dintre absolvenții de studii medii au o ocupație corespunzătoare muncitorilor necalificați.
  • De altfel, analiza gradului de adecvare între nivelul de instruire absolvit și cerințele actualului loc de muncă arată că numai pentru 44% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor postului, explică autorii studiului consultat de Economica.net.
  • Peste 25% dinte tinerii ocupaţi nu au statut de salariat, spun autorii studiului.
  • Pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor: numai 1,2% dintre tineri au lucrat pe perioada studiilor, se mai arată în studiul citat.

Citeşte şi