ANOFM a organizat vineri, 20 mai 2022, „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”, una dintre cele mai importante acţiuni implementate la nivel naţional atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi pentru angajatori.
Conform sursei citate, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a participat la deschiderea oficială a evenimentului la AJOFM Botoşani salutând parteneriatele pe care direcţiile judeţene de asistenţă socială le au cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea încadrării în muncă a persoanelor ce fac parte din categorii sociale vulnerabile.
„Sunt convins că Bursa Locurilor de Muncă va fi un real succes, ca şi în anii anteriori pandemiei, şi doresc ca aşteptările celor prezenţi să devină realitate. „Omul potrivit la locul potrivit” este ceea ce ne dorim cu toţii”, a declarat Florin Cotoşman, preşedintele ANOFM, prezent la Slatina, la evenimentul organizat la AJOFM Olt.
De asemenea, secretarul general al ANOFM, Marcel-Dumitru Miclău, a participat în Timişoara la Bursa Locurilor de Muncă organizată de AJOFM Timiş. El a subliniat importanţa inserţiei tinerilor pe piaţa muncii şi rolul deosebit pe care îl au în acest proces proiectele implementate de ANOFM şi dedicate tinerilor NEET.
Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), a participat la evenimentul organizat de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, menţionând importanţa proiectului „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi” în procesul de creştere a şanselor de integrare pe piaţa liberă a muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul este implementat de ANPDPD în parteneriat cu ANOFM.
La Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată astăzi, 20 mai 2022, au fost prezenţi 2.332 de agenţi economici, dintre care 27 de angajatori de inserţie şi au fost oferite 40.071 locuri de muncă.
Precizăm că la acest eveniment organizat la nivel naţional au fost prezente 30.126 de persoane, dintre care 2.041 de tineri cu risc de marginalizare socială.
Un număr de 10.008 de persoane au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 426 de tineri cu risc de marginalizare socială, iar 634 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la eveniment, au fost angajate pe loc. Dintre acestea 26 au studii superioare.
Principalele ramuri de activitate cărora le corespund meseriile în care au fost încadrate pe loc cele 634 de persoane sunt următoarele: construcţii de clădiri (156), restaurante şi alte servicii de alimentaţie (70), industria alimentară (56) comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (54)
Muncitor necalificat (140), ospătar (38), manipulant mărfuri (36), ucenic (32), vânzător (29) sunt principalele meserii în care au fost încadrate pe loc cele 608 de persoane fără studii superioare. Dintre cele 26 de persoane cu studii superioare încadrate pe loc, cele mai multe au fost angajate ca inginer (13), economist (3), consilier economic (3).
Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă ocupate pe loc sunt: Hunedoara (203), Botoşani (65), Neamţ (62), Constanţa (56), Maramureş (49).
Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Generale a Locurilor de Muncă va fi realizată la o lună după eveniment.