Peste 40% din producătorii de energie regenerabilă sunt în situaţie de faliment în acest an – Monsson Group
‘Acest an este un an de forţă majoră. Peste 40% din producătorii de energie regenerabilă sunt în default anul acesta’, a susţinut el, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.
Potrivit lui Enache, energia regenerabilă are un impact minim ca şi costuri asupra consumatorului final şi maxim ca beneficii. ‘Impactul este de 4 lei pe lună în facturile consumatorilor’, a arătat Enache.
El a precizat că autorităţile cunosc problema din sistem, dar nimeni nu vrea să îşi asume o decizie pentru îmbunătăţirea situaţiei.
‘Autorităţile recunosc problema, dar nimeni nu-şi asumă nimic. Parcă suntem copii. Este vorba de 7 miliarde de euro, peste 25.000 de locuri de muncă, iar puterea instalată este mai mare decât cea a energiei nucleare. Toată lumea ne întreabă dacă ne e bine şi cu ce ne poate ajuta, dar nu există un interes. Toată lumea se bazează ca acele companii mari care au investit să susţină în continuare proiectele, dar cât poţi să le susţii pe minus, un an, doi?’, s-a întrebat reprezentantul Monsson.
La rândul său, Cătălina Dragomir, director general al Vestas România şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, a arătat că în industria energiei produse din vânt pragul de rentabilitate se apropie de zero.
‘În acest moment ne zbatem să supravieţuim, sperând că răspunsul autorităţilor va veni repede. 2016 este un an de cotitură, trebuie luate decizii în regim de urgenţă’, a mai spus Dragomir, prezentă la acelaşi eveniment.
Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile care sunt în funcţiune au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW la finele anului 2015, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.
La finele anului 2014, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.
‘În cazul în care se iau în calcul şi acordurile pentru exceptare emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) şi în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptaţi (populaţie şi IMM-uri) va înregistra o creştere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh’, potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.