Peste 5.400 de candidaţi au promovat concursul de director şi director adjunct în şcoli

Peste 5.400 de candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spunând că au existat ”multe acuzaţii fără acoperire” şi ”voci vehemente care au urmărit oprirea concursului”, însă s-a mers ”mai departe cu principii, valori, responsabilitate”.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 19:21
Peste 5.400 de candidaţi au promovat concursul de director şi director adjunct în şcoli

Ministerul Educaţiei arată, într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, că, după soluţionarea contestaţiilor, 5.405 candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Rata de ocupare a posturilor de conducere din şcoli este astfel de 63,26% pentru posturile de directori (4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs), respectiv 53,84% pentru posturile de directori adjuncţi (1.339 de posturi ocupate din 2.487 de posturi scoase la concurs).

„Dintre cele 4.066 de posturi de director ocupate prin concurs, 3.513 de posturi vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală, în timp ce 32 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au deţinut funcţia de director în altă şcoală. Alte 124 de posturi vor reveni unor cadre didactice care au ocupat anterior funcţia de director adjunct în aceeaşi şcoală, iar cinci posturi vor fi ocupate de persoane care anterior au îndeplinit funcţia de director adjunct în altă şcoală. Pe de altă parte, 307 posturi vor fi ocupate de profesori din aceeaşi şcoală care nu au mai ocupat funcţii de director/director adjunct, iar 85 de posturi vor reveni unor cadre didactice fără funcţii de conducere în prealabil, dar provin din altă şcoală”, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

În ceea ce priveşte cele 1.339 de posturi de director adjunct ocupate prin concurs, 50 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au deţinut această funcţie în aceeaşi şcoală, în timp ce patru posturi vor reveni unor cadre didactice care au avut funcţia de director în altă unitate de învăţământ.

„Alte 1.074 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au ocupat funcţia de director adjunct în aceeaşi şcoală, iar nouă posturi vor reveni unor persoane care au ocupat funcţia de director adjunct în altă şcoală. De asemenea, 203 posturi vor fi ocupate de cadre didactice din aceeaşi şcoală, care nu au ocupat anterior funcţii de conducere, iar 19 posturi vor reveni unor cadre didactice din altă şcoală, care nu au avut funcţii de conducere”, mai arată Ministerul Educaţiei în comunicatul citat.

Rezultatele finale ale concursului vor fi validate, vineri, de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene, iar cei 5.405 candidaţi promovaţi vor fi numiţi în funcţie pe o perioadă de patru ani, prin decizie a inspectorului şcolar general. Profesorii vor încheia un contract de management administrativ-financiar cu preşedintele consiliului judeţean sau cu primarul general al Capitalei şi un contract de management educaţional cu inspectorul şcolar general.

Contractele de management administrativ-financiar şi contractele de management educaţional se încheie pe o perioadă de patru ani pentru persoanele care au mai mult de patru ani până la împlinirea vârstei legale de pensionare.

„În situaţia în care există persoane care au mai puţin de patru ani până la împlinirea vârstei legale de pensionare, documentele sus-menţionate se încheie până la data îndeplinirii condiţiilor legale de pensionare şi pot fi prelungite prin act adiţional pe perioada menţinerii ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare, în condiţiile legii. Persoanele care au împlinit deja vârsta de pensionare vor semna contractele de management administrativ-financiar şi contractele de management educaţional pentru perioada în care-şi vor păstra statutul de titular în învăţământul preuniversitar”, precizează Ministerul Educaţiei.

Numirea în funcţiile de director şi de director adjunct pentru unităţile de învăţământ de stat se realizează în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului. În 21 decembrie, inspectoratele şcolare judeţene vor emite deciziile de încetare a detaşării în interesul învăţământului pentru directorii în funcţie la acest moment, începând cu 9 ianuarie 2017.

„Totodată, vor fi aprobate deciziile de numire prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017, pentru cele 3.509 funcţii rămase vacante după validarea rezultatelor finale. Potrivit metodologiei de concurs, în aceste funcţii nu vor fi numite persoanele care până la organizarea concursului au ocupat poziţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, se mai arată în comunicatul citat.

În perioada 21 decembrie 2016-6 ianuarie 2017, vor fi organizate şedinţe publice pentru repartizarea cadrelor didactice afectate de revenirea foştilor directori sau directori adjuncţi la catedrele rezervate în urma încetării detaşării în interesul învăţământului şi a orelor rezervate ca urmare a numirii în funcţie.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a scris, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, că, deşi „au fost voci vehemente care au urmărit oprirea concursului”, el a mers mai departe.

„Concursul pentru directorii de şcoli este unul dintre cele mai complexe exerciţii derulate de Ministerul Educaţiei. L-am demarat în august, pe o metodologie discutată cu multe luni înainte. Presiuni, emoţie pusă la bătaie şi multe acuzaţii fără acoperire. Minciuni, multe minciuni, chiar. Au fost voci vehemente care au urmărit oprirea concursului şi, implicit, continuarea unei practici nocive pentru şcoală. Am mers mai departe. Pentru că, în tot acest timp am încercat aici, în Minister, să organizăm un concurs corect, care să dea o şansă reală pentru profesionişti”, scrie Dumitru.

Potrivit ministrului, concursul pentru directori este „şi un exerciţiu de înţelegere a modului cum a fost învăţat «sistemul» să funcţioneze”.

„«Sistemul» s-a repliat şi a înţeles unde are cale de manevră: comisiile judeţene de evaluare. Acolo s-au purtat adevărate lupte de gherilă. Am primit sute de mesaje pe e-mail, ori aici, pe Facebook. Dar contestaţii, puţin sub 300. Soluţionate favorabil, aproape toate. Unele dintre sesizările primite vor ajunge la parchet. Alte situaţii din judeţe sunt deja anchetate. Pentru că, oricât şi-a dorit «sistemul» să ne opească, noi am mers mai departe cu principii, valori, responsabilitate”, mai spune Mircea Dumitru.

El i-a felicitat pe profesorii care au promovat acest concurs şi şi-a exprimat dorinţa ca singura presiune pe care aceştia o vor simţi „să fie legată de binele elevelor şi elevilor lor”.

„Concursul acesta trebuie să fie doar începutul. Dacă vrem să transformăm cu adevărat educaţia, dacă ne dorim ca vorbele frumoase şi visurile copiilor noştri să nu se oprească la porţile şcolilor, suntem datori cu o altfel de politică a şcolii. Una care nu are nimic de-a face cu politica de partid”, mai scrie ministrul Educaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...