Aproximativ un imigrant român din 17 îşi trăieşte visul american fiind proprietarul unei mici afaceri în Statele Unite ale Americii, potrivit unui raport al Institutului de Politici Fiscale din SUA (Fiscal Policy Institute). Ponderea antreprenorilor în totalul imigranţilor români este similară cu cea din state precum Franţa, Marea Britanie, Polonia sau Canada şi peste cea din Germania, Portugalia ori Ucraina. În total, sunt 6.267 de conaţionali care au reuşit să devină antreprenori peste Ocean.
În toată SUA sunt în jur de 900.000 de imigranţi care deţin o mică afacere, ceea ce înseamnă aproximativ 18% dintre cei 4,9 milioane de afacerişti din ţară. Aceasta în contextul în care 13% din populaţia Americii este formată de imigranţi, iar 16% din forţa de muncă este asigurată de aceştia. Cei mai mulţi afacerişti imigranţi sunt originari din Mexic (12%), din India (7%) şi Korea (6%).
Cu ce se ocupă afaceriştii imigranţi din SUA
Deţin restaurante, hoteluri sau moteluri, cabinete medicale, firme imobiliare sau magazine generale. Majoritatea imigranţilor care şi-au deschis o mică afacere în SUA sunt angrenaţi în servicii. Spre exemplu,43% dintre poprietarii de hoteluri şi moteluri din SUA, sau 37% dintre deţinătorii de restaurante sunt imigranţi. De asemenea, în retail operează 121.000 de antreprenori imigranţi, în construcţii 121.000, iar în educaţie şi servicii sociale 100.000.
Venituri de 5.800 de euro lunar
În ceea ce priveşte veniturile imigranţilor cu propria afacere, Institutul pentru Politici Fiscale din SUA estimează un total de 63 de miliarde de dolari pe an, ceea ce ar însemna, în medie, 70.000 de dolari pe an pentru fiecare afacerist imigrant, sau peste 5.800 de dolari pe lună. Veniturile totale ale antreprenorilor din SUA, indiferent de naţionalitatea acestora, se cifrează la 415 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un venit mediu anual de aproximativ 84.700 de dolari. Totuşi, chiar dacă generează mai puţini bani, imigranţii au contribuit în perioada 1990-2010 cu 30% la creşterea numărului de întreprinderi mici, de la 1,8 milioane la 4,9 milioane.
Portretul imigrantului-patron
Din punct de vedere statistic, patronul imigrant este cel mai probabil alb, asiatic sau hispanic. De asemenea, majoritatea (58%) nu au studii superioare şi trăiesc în Statele Unite ale Americii de peste 10 ani. Aproximativ trei din zece sunt femei. În ceea ce priveşte zonele în care îşi dezvoltă afacerile, Miami pare a fi polul atracţiei pentru afaceriştii imigranţi, 45% dintre patronii din metropolă fiind originari dintr-o altă ţară. Urmează Los Angeles unde s-au adunat 44% dintre afaceriştii imigranţi, New York cu 36% şi San Franciso cu 35%.
Dau de muncă americanilor
Din datele Institutului de Politici Fiscale, firmele mici de pe teritoriul SUA dădeau de muncă la 35 de milioane de oameni, dintre care 4,7 milioane (14%) erau salariaţii unor firme controlate de imigranţi. Societăţile imigranţilor au plătit, totodată, salarii de 776 miliarde de dolari. Sunt considerate firme mici acele întreprinderi cu mai puţin de 100 de salariaţi.