Peste 60% dintre mașinile înmatriculate în mai în Norvegia sunt 100% electrice. Liderul pieței este Ford Mustang Mach-E
Aflat la prima lună completă de comercializare pe piața auto norvegiană, modelul electric Ford Mustang Mach-E a depășit vânzările tuturor celorlalte vehicule. Cele 1.384 de unități Mustang Mach-E înmatriculate în luna mai corespund unei cote de 10% din piața totală. Pe locurile următoare s-au clasat varianta hibrid a Toyota RAV4 și Skoda Enyaq un SUV complet electric.
Acest clasament care poate părea ciudat pentru orice altă piață europeană este generat de modul în care guvernul norvegian a înțeles să impună vehiculele electrice ca modalitate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, în timp ce mașinile electrice sunt scutite de anumite taxe și impozite, iar cele hibride beneficiază și ele de reduceri importante, deținerea unei mașini cu motor convențional este foarte costisitoare.
Sistemului de taxare a mașinilor din Norvegia a făcut ca, în 2020, 54% din piața mașinilor noi să fie reprezentată de mașini 100% electrice. În același timp vânzările de mașini cu motoare diesel s-au redus cu 75,7% pentru a ajunge să reprezinte doar 8,6% din piață.
Iar raportul Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV – Consiliul Rutier Norvegian) pentru luna mai arată că mașinile electrice au ajuns să ocupe chiar 60,4% din întreaga piață. De altfel, în baza acestor rezultate, Norvegia încearcă să devină prima țară europeană care pune capăt vânzării de mașini cu motoare convenționale, nu mai departe de 2025.
Ford accelerează producția Mustang Mach-E
Pentru că succesul din Norvegia nu este singular, oficialii Ford au majorat progresiv în acest an asamblarea de modele Mustang Mach-E. Astfel, după primele cinci luni din 2021, numărul de unități Mustang electrice asamblate l-a depășit pe cel al variantei cu motor convențional.
Conform datelor Ford, uzina din Mexic care asamblează Mach-E a produs în primele cinci luni din acest an 27.816 de unități, în timp ce la cea din Michigan unde este asamblat modelul Mustang cu sistem convențional de propulsie au fost realizate 26.089 de unități.
„Mach-E a debutat mult mai puternic decât ne așteptam, așa că am epuizat total stocul. Ca urmare, în SUA timpul de așteptare pentru un astfel de modele este de câteva luni”, a declarat Jim Farley, CEO-ul Ford, la prezentarea pick-up-ului electric F-150 Lightning.
Oficialul a menționat și că se așteaptă ca patru din zece mașini Ford vândute în 2030 să fie electrice și tocmai de aceea a aprobat creșterea cu 36% a investițiilor în modele electrice.