El a precizat că României îi lipseşte, printre altele, cercetarea.
„E un întreg mecanism economic care aduce bani în ţară, ar putea crea, dacă noi am şti cum să îi folosim, plus valoare şi un nivel de trai mai ridicat dar se întorc foarte mulţi în ţările care au industrie, care produc, care fac cercetare şi care creează produse noi, exact ceea ce lipseşte României în acest moment”, a precizat europarlamentarul.
Dezbaterea „Unde se duc profiturile din România? – Traseul banilor făcuţi în România şi de ce firmele româneşti nu au şanse reale de dezvoltare”, organizată vineri, este pasul al doilea din campania „Să luăm banii înapoi” („Let’s get the money back”) iniţiată de europarlamentarul Cătălin Ivan în calitatea sa de membru al Comisiei speciale din Parlamentul European care investighează scandalul Panama Papers. Prima dezbatere a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, având ca invitaţi specialişti Interpol, Europol, ai Comisiei Europene şi ai altor organisme legate de fraudele internaţionale.
Concluziile campaniei „Let’s Get the Money Back” vor constitui baza de elaborare a unei directive europene menite să limiteze eludarea plăţii taxelor şi frauda fiscală în UE.
În cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, Cătălin Ivan spunea că multinaţionalele plătesc taxe foarte mici, capitalul autohton nu este încurajat în Europa, iar paradisurile fiscale trebuie să respecte nişte standarde internaţionale.