Peste 60% dintre români cred că cei plecaţi în străinătate nu trebuie scoşi de pe listele electorale

Majoritatea românilor, 67%, consideră că cei plecaţi în străinătate nu ar trebui scoşi de pe listele electorale permanente pe viitor, în timp ce doar 32% consideră contrariul, relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în perioada 21 - 24 august, transmis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 11:33
Peste 60% dintre români cred că cei plecaţi în străinătate nu trebuie scoşi de pe listele electorale

În privinţa încrederii în instituţiile internaţionale, Uniunea Europeană ocupă primul loc, 17% dintre respondenţi spunând că au foarte multă încredere, 38% – multă, iar 29% – puţină şi 14% – foarte puţină. În NATO, procentele de încredere sunt de 16% – foarte multă, 38% – multă, 27% – puţină, 13% – foarte puţină.

La polul opus în privinţa încrederii românilor se află Rusia şi Ungaria, doar 3% dintre respondenţi exprimându-şi încrederea foarte multă în cele două ţări. În cazul Rusiei, 16% au multă încredere, 48% – puţină, iar 27% – foarte puţină. Multă încredere în Ungaria au 17% dintre cei chestionaţi, 42% au puţină încredere, iar 35% – foarte puţină.

Deşi încrederea românilor în Rusia nu beneficiază de un procent mare, la întrebarea cum este ţara respectivă pentru România, 39% dintre respondenţi spun că este mai degrabă prietenă, 17% consideră că nu ne este nici prieten şi nici duşman, iar 27% o consideră mai degrabă duşman.

Dintre cei care susţin că Rusia îi este mai degrabă prieten României, 43,9% sunt bărbaţi, iar 35,5% femei, 35,9% fiind din mediul urban şi 42,7% din cel rural.

Şi Ungaria este considerată ca fiind mai degrabă prietenă pentru România de un procent majoritar – 43%, în timp ce 9% nu o consideră nici prieten şi nici duşman, iar 38% cred că este mai degrabă duşman.

Întrebaţi dacă este bine sau rău că statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Guvernului României pentru respectarea procedurilor democratice, 50% au răspuns că este rău, iar 46% că este bine. În plus, 52% dintre respondenţi afirmă că România nu ar trebui să accepte aceste presiuni, iar 41% că ar trebui să le accepte.

În privinţa politicii externe a României, 38% o consideră ca fiind bună, iar 37% – proastă, 18% – foarte proastă, în timp ce doar 3% crede că este foarte bună.

36% din români se declară destul de nemulţumiţi de politica externă a ţării, 33% – destul de mulţumiţi, 24% – foarte nemulţumiţi şi 3% – foarte mulţumiţi.

Respondenţii au considerat în procent de 62% că România nu se află în pericol de a pierde teritorii, în timp ce 35% au susţinut contrariul.

Un procent de 59% au răspuns negativ iar 41% pozitiv întrebaţi dacă au auzit următoarea declaraţie a liberalului Crin Antonescu: „Nu trebuie ca România să se comporte ca o colonie, ca un subordonat. România nu este o ţară oarecare, este a şaptea ţară ca mărime din Europa, cu o poziţie geostrategică excepţională, are resurse energetice, cărţi de jucat”.

Referitor la declaraţia lui Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar, 60% se declară de acord cu ea iar 35% şi-au exprimat dezacordul.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.541 de persoane, de 18 ani şi peste, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,5% la o probabilitate de 95%. Cercetarea sociologică a fost realizată în perioadă 21 – 24 august, beneficiar fiind ARES.

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...