Peste 60% dintre români cred că cei plecaţi în străinătate nu trebuie scoşi de pe listele electorale

Economica.net
05 09. 2012
vot_3_20593600

În privinţa încrederii în instituţiile internaţionale, Uniunea Europeană ocupă primul loc, 17% dintre respondenţi spunând că au foarte multă încredere, 38% – multă, iar 29% – puţină şi 14% – foarte puţină. În NATO, procentele de încredere sunt de 16% – foarte multă, 38% – multă, 27% – puţină, 13% – foarte puţină.

La polul opus în privinţa încrederii românilor se află Rusia şi Ungaria, doar 3% dintre respondenţi exprimându-şi încrederea foarte multă în cele două ţări. În cazul Rusiei, 16% au multă încredere, 48% – puţină, iar 27% – foarte puţină. Multă încredere în Ungaria au 17% dintre cei chestionaţi, 42% au puţină încredere, iar 35% – foarte puţină.

Deşi încrederea românilor în Rusia nu beneficiază de un procent mare, la întrebarea cum este ţara respectivă pentru România, 39% dintre respondenţi spun că este mai degrabă prietenă, 17% consideră că nu ne este nici prieten şi nici duşman, iar 27% o consideră mai degrabă duşman.

Dintre cei care susţin că Rusia îi este mai degrabă prieten României, 43,9% sunt bărbaţi, iar 35,5% femei, 35,9% fiind din mediul urban şi 42,7% din cel rural.

Şi Ungaria este considerată ca fiind mai degrabă prietenă pentru România de un procent majoritar – 43%, în timp ce 9% nu o consideră nici prieten şi nici duşman, iar 38% cred că este mai degrabă duşman.

Întrebaţi dacă este bine sau rău că statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Guvernului României pentru respectarea procedurilor democratice, 50% au răspuns că este rău, iar 46% că este bine. În plus, 52% dintre respondenţi afirmă că România nu ar trebui să accepte aceste presiuni, iar 41% că ar trebui să le accepte.

În privinţa politicii externe a României, 38% o consideră ca fiind bună, iar 37% – proastă, 18% – foarte proastă, în timp ce doar 3% crede că este foarte bună.

36% din români se declară destul de nemulţumiţi de politica externă a ţării, 33% – destul de mulţumiţi, 24% – foarte nemulţumiţi şi 3% – foarte mulţumiţi.

Respondenţii au considerat în procent de 62% că România nu se află în pericol de a pierde teritorii, în timp ce 35% au susţinut contrariul.

Un procent de 59% au răspuns negativ iar 41% pozitiv întrebaţi dacă au auzit următoarea declaraţie a liberalului Crin Antonescu: „Nu trebuie ca România să se comporte ca o colonie, ca un subordonat. România nu este o ţară oarecare, este a şaptea ţară ca mărime din Europa, cu o poziţie geostrategică excepţională, are resurse energetice, cărţi de jucat”.

Referitor la declaraţia lui Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar, 60% se declară de acord cu ea iar 35% şi-au exprimat dezacordul.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.541 de persoane, de 18 ani şi peste, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,5% la o probabilitate de 95%. Cercetarea sociologică a fost realizată în perioadă 21 – 24 august, beneficiar fiind ARES.