Moneda bitcoin a fost tranzacţionată ulterior în scădere cu doar 2,6%, la 19.959,61 de dolari pe unitate, conform Coin Metrics.
Ether a scăzut cu peste 3%, la 1.400,63 de dolari pe unitate.
Vânzarea de criptomonede a fost determinată de o serie de factori. Mişcarea preţurilor criptomonedelor este destul de strâns corelată cu pieţele bursiere din SUA, în special cu Nasdaq, care are o pobndere mare de titluri ale unor companii din sectorul tehnologiei
Joi, indicii bursieri majori din SUA au închis în scădere. Marţi, preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a indicat că ratele dobânzilor ar putea creşte şi că vor rămâne la un nivel mai ridicat decât erau aşteptările.
Creşterea ratelor dobânzilor în ultimul an a afectat activele de risc, cum ar fi acţiunile, şi în special criptomonede.
”Există puţine motive pentru a cumpăra bitcoin acum, deoarece piaţa este saturată de evoluţii negative, nu doar pentru industria cripto, ci şi pentru piaţa financiară mai largă”, a declarat Yuya Hasegawa, analist la firma cripto japoneză Bitbank.
Un alt factor major care afectează preţurile cripto este prăbuşirea Silvergate Capital, un furnizor important de credite din industria crypto. Silvergate a declarat miercuri că îşi va lichida operaţiunile şi îşi va lichida banca.
Căderea Silvergate este un alt exemplu despre impactul prăbuşirii platformei pentru criptomonede FTX asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.
Separat, Silicon Valley Bank a declarat miercuri seara că a vândut active în valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari.
SVB este o bancă importantă în spaţiul startupurilor de tehnologie. Oferind servicii bancare tradiţionale, în acelaşi timp finanţând proiecte tehnologice, este considerată coloana vertebrală a industriei de capital de risc din SUA.
Vânzarea de active are loc în timp ce SVB se confruntă cu un mediu de finanţare mai slab în sectorul tehnologiei, deoarece capitalurile de risc rămân precaute pe fondul unei situaţii macroeconomice incerte şi a ratelor dobânzilor în creştere.
Atât Silvergate, cât şi SVB au investit în titluri ale Trezoreriei americane, a căror valoare a scăzut deoarece Fed a majorat ratele.
Aceste bănci au fost forţate să vândă aceste obligaţiuni în pierdere, pentru a-şi consolida poziţia de capital.