Cu toate acestea, numărul total de turişti străini a fost mai mic decât în 2019, când un număr record de 83,5 milioane de turişti străini au vizitat Spania, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică (INE).
„Sectorul turismului îşi redobândeşte vigoarea şi asta înseamnă nu doar un impact economic important ci şi unul social şi teritorial”, le-a spus Reyes Maroto jurnaliştilor la Rabat, unde o delegaţie guvernamentală spaniolă condusă de premierul Pedro Sanchez urmează să se întâlnească miercuri seara cu omologii marocani.
Anunţul făcut de ministrul Turismului vine înaintea publicării cifrelor oficiale ale INE, care ar urma să fie date joi publicităţii.
Reyes Maroto a adăugat că a crescut durata medie a unui sejur turistic, până la aproape opt zile, ceea ce reflectă eforturile Guvernului de la Madrid de a face tranziţia spre un model de turism mai sustenabil şi digital, cu ajutorul fondurilor europene. În total, turiştii străini au cheltuit anul trecut 87 de miliarde de euro în Spania, a adăugat Reyes Maroto.
Turismul este un sector strategic pentru Spania, a doua destinaţie mondială după Franţa, în condiţiile în care este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut.
În 2021, Spania a fost vizitată de 31 milioane de turişti străini, odată cu relaxarea restricţiilor impuse în pandemie, când ţara a fost vizitată de doar 19 milioane de turişti străini, un număr fără precedent după 1969, conform datelor INE.
„2023 va fi un nou an extraordinar, în pofida contextului războiului şi incertitudinilor legate de inflaţie şi costul energiei”, a estimat Reyes Maroto.
Amatorii de vacanţe preferă plajele însorite ale Spaniei în timp ce oraşe la modă precum Barcelona şi Madrid rămân populare în rândul amatorilor de city break-uri.