Peste 75% dintre persoanele care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat

Cel puţin 75% din numărul total al persoanelor care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, imediat după afecţiunile cardio-vasculare, conform estimărilor OMS. În cele mai multe cazuri, depresia este o afecţiune ascunsă, negată de pacient şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, arată Colegiul Medicilor din România. 
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 08:50
Peste 75% dintre persoanele care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat

În cele mai multe cazuri, depresia este o afecţiune ascunsă, negată de pacient şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, informează Colegiul Medicilor din România.

În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri de depresie diagnosticate anual.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate imediat după afecţiunile cardio-vasculare.
Este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie. Iar riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de sărăcie, pierderea sau lipsa locului de muncă, pierderea persoanei iubite, de boli fizice, dar şi de abuzul de droguri sau alcool, spune Colegiul Medicilor din România (CMR). 

Ziua Mondială a Sănătăţii 2017, sărbătorită pe 7 aprilie, se concentrează asupra depresiei, pentru că boala va fi în 2020 a doua cauză de dizabilitate sau pierdere a sănătăţii şi este una dintre principalele cauze de suicid. Numai în Europa se înregistrează anual 128.000 de decese prin sinucidere, explică CMR. 

„Omul bolnav este vulnerabil și marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea, vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor și mai plăcut să faceți asta decât să trataţi depresia. Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Depresia poate fi o boală ca oricare alta. Să vorbim despre ea cu răbdare, curaj şi speranţă. Să înţelegem că un prim pas pentru reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea şi acceptarea bolii”, spune Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.

Un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, pentru că majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte. Prevenirea şi tratamentul eficient al depresiei, combinate cu o mai mare conştientizare a bolii, pot ajuta foarte mult persoana bolnavă, arată Colegiul Medicilor din România.

Aproximativ 350 de milioane de oameni din toată lumea suferă de depresie. În Europa, numărul persoanelor diagnosticate cu depresie se ridică la 40 de milioane, cu o prevalență care oscilează de la 3,8% la 6,3% din numărul total al populaţiei, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2015.

Persoanele în vârstă au risc crescut de depresie. Astfel că, peste 7,5% dintre femeile în vârstă sunt depresive, faţă de 5,1% dintre cele tinere, iar 5,5% dintre bărbaţii în vârstă sunt depresivi, faţă de 3,6% dintre bărbaţii tineri. Depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente şi alte substanţe, dar şi al diabetului şi bolilor de inimă, informează astăzi Colegiul Medicilor din România.

Depresia este o tulburare comună în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fiind de două – trei ori mai frecventă decât la populaţia generală. Conform statisticilor, cel puţin un pacient din patru este atins de aceasta afecţiune în timpul tratamentului pentru cancer. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...