Peste 76.000 de persoane care au beneficiat de recalcularea pensiilor şi-au primit banii – Ministrul Muncii

Economica.net
30 09. 2019
talon_pensie_574958967_28709100

„Acum la 30 septembrie se termină recalcularea pensiilor, nu că îşi încetează neapărat valabilitatea. S-a pornit de la 100.000 de potenţiali beneficiari, când s-a creionat legea şi când s-a calculat impactul bugetar, dar în realitate sunt acum puţin peste 81.000, iar 76.000 dintre ei au primit deja banii, diferenţele, acasă şi sunt cu plăţile la zi. Cei 76.000 au primit diferenţele de la 1 octombrie 2018 până la zi. În perioada imediat următoare vor primi banii şi restul pensionarilor”, a precizat ministrul Muncii, la România TV.

Întrebat care au fost diferenţele la pensiile recalculate la grupele de muncă, ministrul Muncii a precizat că acestea au fost şi de 800, 1.000 de lei de persoană. ” Au fost sume destul de consistente la noile valori, ţinând cont că s-au majorat pensiile de la 1 septembrie 2019″, a subliniat Budăi.

El a menţionat că în perioada imediat următoare se va aproba în Guvern o Ordonanţă care reglementează şi situaţia persoanelor care au lucrat în subteran şi nu au primit punctaj aferent grupelor de muncă.

„Noi suntem acum în avizare interministerială cu o altă Ordonanţă care să corecteze, să adauge un pic la Legea 221/2018, şi anume pentru acele persoane care au lucrat în subteran la acele întreprinderi de prospecţiuni geologice. Închidem şi această avizare în cursul săptămânii care urmează, astfel încât în funcţie de ziua în care va fi şedinţa de Guvern, săptămâna aceasta, sau imediat următoare, să putem trece prin Guvern şi această Ordonanţă şi să rezolvăm acele 2.000 – 3.000 de cazuri care mai erau, persoane care au lucrat în subteran şi nu au primit punctaj aferent grupelor de muncă”, a afirmat şeful de la Muncă.

Potrivit sursei citate, cei care au beneficiat de recalcularea pensiilor au fost persoanele care au lucrat în Grupa I sau în Grupa specială, foarte puţini din Grupa a II, care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale şi nu au beneficiat la momentul ieşirii la pensie de punctaj suplimentar conform grupelor de muncă.

„Noi ne dorim ca în sistemul public de pensii imediat ce începem şi etapa finală a implementării noii Legi a pensiilor, prin acea împărţire la 25 să corectăm tot sistemul de pensii, să creăm cumva echitate în sistemul de pensii, şi anume la contribuţii egale, valoarea pensiilor să fie egală, cum s-ar spune direct, în traducere, muncă egală – plată egală”, a adăugat Budăi.