Peste 8.500 de hectare de terenuri neproductive ar putea intra pe lista celor care pot fi transformate în parcuri pentru energia verde

Agenția Domeniilor Statului (ADS) are pe inventar peste 8.500 de hectare de terenuri neproductive care ar putea fi transformare, teoretic, în pacuri solare sau de eoliene. Centralizarea nu este însă updatată dinainte de 2001, astfel că Agenția vrea să creeze un Registru Unic de Inventariere a Terenurilor Neproductive. În plus, se așteaptă acordul Comisiei Europene pentru planul REPowerUE prin care ADS va putea concesiona, prin atribuire directă sau licitație, terenuri agricole neproductive și cu fertilitate foarte slabă pentru construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabilă.
Alina Stanciu - mie, 18 oct. 2023, 22:17
Peste 8.500 de hectare de terenuri neproductive ar putea intra pe lista celor care pot fi transformate în parcuri pentru energia verde

Din cele aproximativ 320.000 de hectare de teren proprietate a statului aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), peste 8.534 de hectare sunt terenuri care figurează în baza de date a Agenției ca neagricole, neproductive ceea ce înseamnă că ar putea fi transformate în parcuri pentru energia verde, potrivit informațiilor furnizate Economica de către oficialii Agenției.

La acestea s-ar putea adăuga alte suprafețe ce pot fi folosite pentru energia eoliană sau solară: terenuri din clasele IV-a și V-a din punct de vedere al gradului de fertilitate (soluri cu fertilitate slabă și foarte slabă), terenurilor categoria de folosință curți-construcții, adică peste 11.234 de hectare, inclusiv canale, din domeniul public sau privat al statului.

Aceasta având în vedere că, potrivit proiectului Planului REPowerUE, „se impune modificarea și completarea corespunzătoare a atribuțiilor prin Legea nr. 268/2001 privind înființarea ADS în ceea ce privește concesionarea, prin atribuire directă sau licitație, după caz, a terenurilor agricole din clasa IV-a și a V-a de calitate, a terenurilor neproductive și a terenurilor categoria de folosință curți-construcții, inclusiv canale, din domeniul public sau privat al statului pentru amplasarea/construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabilă (solară, eoliană)”.

Proiectul Planului REPowerUE a fost trimis la Bruxelles spre aprobare și este în prezent în analiza Comisiei Europene.

Unde s-ar putea dezvolta polii producției de energie verde din România

Din datele furnizate ADS pentru Economica, din cele peste 8.500 de hectare neproductive, cea mai mare suprafață este la Constanța, respectiv 2.738 de hectare.

De altfel, pentru localitatea Grindul Chituc, județul Constanța, ADS, Ministerul Agriculturii și Ministerul Energiei au în vedere un parc eolian ce ar putea fi dezvoltat de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, cu finanțare prin REPowerEU.

Totalul vizat de către partenerul Hidroelectrica pentru acest proiect este de 53 de turbine eoliene ceea ce ar crea un potențial de energie verde de 381,6 MW” putere instalată.

Urmează în funcție de disponibilul de teren neproductiv județele Brăila unde sunt, potrivit răspunsului ADS, 1.550 de hectare de teren neproductiv, Argeș – 1.222 de hectare, Călărași- 713 hectare, Sibiu- 561,9 hectare, Tulcea- 452 de hectare, Ialomița- 150,3 hectare sau Olt- 143 de hectare.

În județul Dolj, acolo unde Hidroelectrica vrea să construiască un parc fotovoltaic pe 2.200 de hectare, ADS are în gestiune, conform datelor actuale, doar 57,5 hectare de teren neproductiv.

Proiectul Hidroelectrica prevede dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administrația Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj), proiect care a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării alături de alte nouă proiecte de centrale hidro.

Hidroelectrica estimează, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic cu capacitatea de 1.500 MW, în condițiile în care sunt disponibile circa 3.000 de hectare.

Suprafețele ar putea fi, de fapt, altele

Datele și clasificarea actuală a ADS inclusiv în cinci clase după gradul de fertilitate, este însă cea stabilită înainte de înființarea Agenției, în 2001, de când terenurile aparțineau fostelor ferme de stat tip IAS, stațiunilor de cercetare etc. Iar de atunci au intervenit inclusiv schimbări din cauza punerii în aplicare a legilor funciare.

ADS spune însă că a demarat procedurile pentru actualizarea claselor de calitate a terenurilor aflate în administrare. În plus, ca parte a planului REPowerUE, va crea un Registru Unic Național de Inventariere al Terenurilor Neproductive (RUITN) care va cuprinde “suprafețele proprietate de stat administrate de ADS și care pot fi folosite inclusiv pentru producerea de energie din surse regenerabile E-SRE- precum energie solară și eoliană”.

Amintim că ideea de a pune panouri solare sau eoliene pe terenul degradat al statului necesită schimbări legislative și a generat numeroase nemulțumiri din partea investitorilor în energia verde. Aceasta în contextul în care, în data de 3 octombrie, Secretariatul general al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului prin care companiile de stat vor putea primi fără licitație, timp de 49 de ani, dreptul de a folosi terenuri neproductive ale statului pentru a construi pe ele noi capacități energetice.

Mai exact, potrivit proiectului, “Prin derogare de la prevederile art.312 alin (1) din Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pentru proiectele de interes strategic și cele de siguranță națională din domeniul energetic, proiectele de investiții în infrastructura energetică de interes strategic național, se acordă drept de concesionare directă, asupra terenurilor din domeniul public și privat al Statului Român către persoane juridice de drept privat la care Statul Român este acționar integral/majoritar în condiții financiare aprobate de Comitetul de Privatizare Concesionare și Arendare la propunerea Agenției Domeniilor Statului. Eventualele contracte existente indiferent de natura acestora aflate în derulare pentru aceste categorii de terenuri se modifică de drept pentru a asigura implementarea proiectelor de investiții de interes strategic național prin diminuarea corespunzătoare a suprafețelor de teren ce fac obiectul acestora, prin act adițional, încheiat în condițiile legii.”

 

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, iar până pe 27 decembrie se vor înregistra precipitaţii în aproape......
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...