La Congresul avocaţilor din România, care are loc vineri şi sâmbătă, vor fi supuse aprobării rapoartele privind activitatea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi cea a Casei de Asigurări a Avocaţilor.
Avocatul Ilie Iordăchescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că până la sfârşitul lunii iunie, peste 800 de avocaţi bucureşteni riscă suspendarea din barou pentru că nu şi-au plătit contribuţiile către instituţie.
Totodată, Iordăchescu a spus că 81 de avocaţi din Baroul Bucureşti au fost excluşi din profesie pentru că au picat pentru a treia oară examenul de definitivat.
În cazul avocaţilor care nu îşi plătesc contribuţiile, decanul Ilie Iordăchescu a arătat că numărul lor este relativ mare, unii dintre ei având restanţe şi din anii anteriori. Iordăchescu a precizat că în cazul în care nu achită la zi contribuţiile către barou până la sfârşitul lunii iunie, aceştia riscă, într-o primă etapă, suspendarea din Barou.
Întrebat dacă această situaţie s-a datorat şi crizei economice, Ilie Iordăchescu a arătat că aceasta s-a resimţit şi la nivelul profesiei de avocat.
Decanul Baroului Bucureşti a spus că multe dintre casele mari de avocatură s-au reprofilat, precizând că dacă până la momentul crizei aveau predominant acţiuni juridice în zona de business, mai nou au acţiuni în zona comercialului sau civilului. Iordăchescu a adăugat că, din cunoştinţele sale, case mari de avocatură au creat inclusiv departamente specializate de gestionare a crizei economice.
Decanul Baroului Bucureşti a conchis, glumind, că, aşa cum se întâmplă în filme, trebuie să existe „om sărac, om bogat”.
La lucrările Congresului avocaţilor a fost prezent şi unul dintre veteranii acestei profesii, avocatul Nicolae Stroian, care are 89 de ani şi practică meseria de peste 60 de ani. Acesta a spus că are o părere bună despre avocatura românească, arătând că, de-a lungul timpului, a întâlnit numeroşi profesionişti în acest domeniu, care chiar dacă nu au reuşit întotdeauna să scape clienţii, le-au oferit cea mai bună apărare posibilă.