Peste 800 de milioane de lei, subscrieri nete în fondurile mutuale. Care sunt favoritele şi câştigul

09 04. 2013
bani_lei_romanesti_02250800_55107200

Cele mai mari subscrieri nete (diferenţa dintre sumele plasate şi cele retrase) le-au atras, ca de obicei, fondurile mutuale de investiţii care fac plasamente  în depozite şi în alte instrumente bancare, ca şi în obligaţiuni de stat şi corporatiste, fie în lei, fie în valută.

Aceste tipuri de fonduri au fost descoperite de cei ce-şi ţin banii în cele mai mari bănci ale ţării, dar şi  de bogaţii României, care îşi plasează în fonduri mutuale disponibilităţile pe termen scurt şi foarte scurt, până la reinvestirea lor în alte afaceri şi proiecte.

Fondul BRD Euro Fond, care investeşte în instrumente monetare şi obligaţiuni denominate în euro, a atras subscrieri nete echivalând cu peste 135 de milioane de lei.

Fondul BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond mutual românesc, a atras peste 120 de milioane de lei, numai în luna martie, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Fondurile cu plasamente prioritare în depozite bancare Raiffeisen Ron Plus şi Raiffeisen Ron Flexi au beneficiat de subscrieri nete de 56, respectiv de 32 de milioane de lei, iar BRD Simfonia 1 peste 15 milioane de lei.

 

Câştigul

Cel mai mare randament al fondurilor cu risc scăzut îl înregistrează BCR Obligaţiuni, cu + 7,56 % pe ultimele 12 luni. Fondul are plasamente de peste 4,1 miliarde de lei pentru peste 104.000 de investitori şi este administrat de Erste Asset Management.

Dobânda medie la depozitele bancare existente în sold era de 5,16% pe an în februarie, potrivit datelor BNR.

Este urmat de de fondul OTP Obligaţiuni, cu +7,52%. Acesta este însă un fond relativ mic, cu active nete de 42 de milioane de lei.

Cele mai mari randamente de pe piaţă sunt ale fondurilor de risc mare: Audas Piscator (+25%), administrat  Atlas Asset Management,  şi două fonduri de acţiuni ale Certinvest, care fac plasamente în portofolii similare cu cele ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest BET Fi Index (+18%) imită portofoliul indicelui BET Fi, al Fondului Proprietatea şi al societăţilor de investiţii financiare (SIF), iar  Certinvest BET Index (+10,3%) –  pe cel al indicelui BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la BVB (cu excepţia SIF-urilor).

 

Anul 2013

Fondurile „de indice“ au cele mai mari randmamente şi în primele 94 de zile ale anului. Fondul BT Index ROTX, care imită portofoliul unui indice de acţiuni româneşti construit la Bursa din Viena, are un câştig de peste 6,48% în primele 94 de zile ale acestui an. În termeni anuali, acest randament ar fi de de 27,6% (în urma aplicării formulei de „anualizare“).

Printre fondurile „de indice“ se strecoară şi un fond clasic de acţiuni, BCR Expert (+ 4,13 pe 3 luni, +17% pe an) şi un fond diversificat, BCR Dinamic (+4% pe 3 luni, +16,45%).